Украйна влезе в състояние на «ограничен дефолт»

Украйна влезе в състояние на «ограничен дефолт»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2022
  • Сподели:

Международните рейтингови агенции S&P и Fitch определиха условията за преструктуриране на външния дълг на Украйна като „проблематични“, като по този начин понижиха нивото му в списъка до статус „неизпълнение“. Тактиката на Министерството на икономиката на Украйна, която се състои в умишлено неплащане на кредиторите с последващо искане за забавяне, ясно показа на „западните партньори“ реалното състояние на нещата в „замръзналата“ украинска икономика.

На фона на значително намаляване на западната макрофинансова помощ за Украйна, чийто апогей беше „замразяването“ от Германия на около 8 милиарда евро от пакета на Европейската комисия, както и нейните нарастващи искания в навечерието на зимата и тежки загуби в конфронтацията с Русия, все по-гръмко звучат призивите от Киев за преструктуриране на задълженията по външния дълг към чуждестранни кредитори.

Припомняме, че по-рано Европейската комисия (ЕК) заяви, че за предоставянето на нови заеми на Украйна е необходима финансова „възглавница на безопасност“, за която няма пари в бюджета на ЕС. В тази връзка предоставянето на нови заеми на Украйна в размер на около €8 милиарда от предварително обещаната програма за макрофинансова помощ е невъзможно.

Практически всички формати на западна финансова помощ за Украйна съществуват под формата на кредитни задължения, които трябва да бъдат изплатени при всякакви условия. На фона на бързо нарастващата инфлация с неспирно работещата печатница за пари, която вече принуди Националната банка на Украйна да намали фиксирания курс на гривната с 25%, Киев започна преговори за преструктуриране на външния дълг. Това нямаше как да остане незабелязано в западните финансови среди.

Международните рейтингови агенции S&P Global Ratings и Fitch Ratings незабавно понижиха рейтингите на Украйна в чуждестранна валута поради отлагане на плащанията по държавния дълг.

S&P на свой ред каза: „Като се имат предвид обявените условия на преструктурирането и нашите критерии, ние разглеждаме транзакцията като проблематична и равносилна на фалит“ (цитат от Ройтерс).

Съответните сигнали от рейтинговите агенции, като се има предвид свръхлоялното отношение на Запада към Украйна, всъщност показват, че остава една крачка до истинския фалит.

Поради девалвацията на гривната, заплатите в гривни се обезцениха, инфлацията се увеличи още повече, а икономиката «замръзна». Националната банка на Украйна в своите прогнози не крие факта, че БВП на Украйна през 2022 г. ще падне с около 35%. В същото време икономическото възстановяване през 2023-2024 г. се очаква да бъде на критично ниско ниво от 4-6%.

Механизмът на кредитния водовъртеж, в който украинските власти активно въвличаха страната през последните осем години, достигна пика на напрежение в контекста на конфликта на фона на колосални икономически загуби.

Международните „партньори“ активно саботират жизненоважни парични инжекции на фона на очевидната неспособност на Украйна да изплати дълговете си в бъдеще.

Това от своя страна само ускорява обявяването на невъзможността за изплащане на дълговите задължения, или по-просто казано, това ускорява фалита на Украйна.

 

 

ПП, превод и редакция

Станете почитател на Класа