САЩ пращат бойци от елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия в Източна Европа

САЩ пращат бойци от елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия в Източна Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2022
  • Сподели:

Освен споменатите четири държави Пентагонът обяви намерението си да разположи за постоянно в Полша щаба на 5-и армейски корпус, щаба на армейския гарнизон и полеви логистичен батальон

 

 

НАТО ще засили военното си присъствие в Европа, като изпрати 2400 войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ в България, Унгария, Румъния и Словакия, съобщи в Туитър мисията на САЩ към Северноатлантическия алианс, предадоха ТАСС и БТА.

"Около 2400 войници ще бъдат разположени в Румъния, България, Унгария и Словакия, за да защитават източната граница на НАТО, да укрепват съюзниците и да възпират противниците", се казва в съобщението. Елитната 101-ва въздушнодесантна дивизия е позната с името "Крещящите орли".

На срещата на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни) президентът на САЩ Джо Байдън обяви по-нататъшно засилване на американското военно присъствие в Европа.

Освен споменатите четири държави Пентагонът обяви намерението си да разположи за постоянно в Полша щаба на 5-и армейски корпус, щаба на армейския гарнизон и полеви логистичен батальон.

Съединените щати ще увеличат и присъствието си на ротационен принцип в балтийските държави.

Кои са "Крещящите орли"?

101-ва въздушнодесантна дивизия, позната като "Крещящите орли", е една от най-елитните десантно-щурмови дивизии в света.

Тя е лека пехотна дивизия на армията на Съединените щати, която е специализирана в операции по въздушно нападение. Може да планира, координира и изпълнява множество операции за въздушно нападение.

Уникалната ѝ мобилност на бойното поле и високото ниво на обучение я поставят в авангарда на сухопътните бойни сили на САЩ, като е участвала в някои от последните операции - в Ирак, Афганистан и в Сирия.


Създадена през 1918 г., 101-ва дивизия за първи път е използвана като въздушнодесантна единица през 1942 г. По време на Втората световна война той придобива известност с ролята си в операция Overlord (десанта в Нормандия); освобождението на Холандия.

По време на войната във Виетнам 101-ва въздушнодесантна дивизия участва в няколко големи кампании и битки, включително битката при Хамбургер Хил през май 1969 г. В средата на 1968 г. дивизията е реорганизирана и преименувана като аеромобилна дивизия; през 1974 г. като десантно-щурмова дивизия.

Преименуването отразява преминаването на дивизията от самолети към хеликоптери като основен метод за доставяне на войски в битка.

В разгара на Войната срещу тероризма 101-ва въздушнодесантна дивизия имаше над 200 самолета. Броят им се сви до малко над 100 самолета с дезактивирането на 159-та бойна авиационна бригада през 2015 г.


Седалището на дивизията е във Форт Кембъл, Кентъки.

Станете почитател на Класа