САЩ целят с чужди ръце да етикетират Русия като държава спонсор на тероризма

САЩ целят с чужди ръце да етикетират Русия като държава спонсор на тероризма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.08.2022
  • Share:

Плановете на Съединените щати да изолират Русия в света се провалиха, което обяснява опитите на Вашингтон да назове Русия като държава спонсор на тероризма с чужди ръце, каза в неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.
„Те използват други, за да материализират идеята си да добавят Русия към този списък. Всъщност балтийските държави вече се изказаха по тази тема", каза тя в интервю за телевизионния канал "Россия-1".
Тя подчерта, че Западът не е успял да изолира Русия, както не е успял да отмени руската култура и история. "Това не се случи. Светът не обърна внимание на всичко, което Вашингтон казваше. Западът се самоизолира от страната ни и след това задейства план Б - да навреди, където е възможно. Най-вече чрез подставени лица", каза тя и добави, че Вашингтон предпочита да го направи чрез онези страни, които неотдавна са присъединили се към Европейския съюз. По думите й „правителствата на източноевропейските държави не са елитът, който носи отговорност за стъпките си и Вашингтон се възползва от това".
Тя припомни, че Москва ясно е обяснила на Вашингтон до какви последствия може да доведе тази стъпка. "Ако могат да четат, сигурно разбират. Това сме го казвали много пъти - не само устно, но и в писмени коментари, дори сме ги превеждали на английски. Така че въпросът е към хората, с които имаме работа. Но всичко е казано много пъти", подчерта Захарова.
Парламентът на Латвия прие в четвъртък изявление, в което признава действията на Русия в Украйна за тероризъм и обявява Русия за държава спонсор на тероризма. Освен това латвийските депутати призоваха страните от ЕС да спрат издаването на входни визи на руски граждани. Коментирайки това изявление, Захарова каза, че стъпките на Латвия се коренят във висцерална ксенофобия и нямат основания.
Украйна също призова Съединените щати да добавят Русия към списъка на държавите, спонсориращи тероризма. Същите призиви се чуха от редица американски законодатели.

Станете почитател на Класа