TikTok разширява съдържанието си с феномена BookTok

TikTok разширява съдържанието си с феномена BookTok
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Приложението за социални медии TikTok полага повече усилия, за да се възползва от силата на съдържанието на своите книги, с нови партньорства с търговци на дребно, събития на живо и клубове.
„BookTok", както потребителите нарекоха съдържанието на TikTok за книги, се състои от всичко – от видеоклипове на купчини книги за четене на творци до предавани на живо и плач над емоционални романи. На BookTok може да се припишат редица хитове при възобновяване интереса към по-стари заглавия като романа It Ends With Us от Колийн Хувър от 2016 г. (наречен „CoHo" от TikTokers), който беше пуснат обратно в класациите за бестселъри, след като бук-токерът Алиша Кийнс публикува за него през март. Други книги, които се оказаха популярни, включват On Earth We're Briefly Gorgeous на Ocean Vuong, Red, White & Royal Blue от Casey McQuiston и Beach Read от Emily Henry.
TikTok изчислява, че хаштагът BookTok е имал близо 65 милиарда гледания до момента и го описва като „една от нашите най-активни общности".
Платформата вече стартира книжен клуб в Обединеното кралство, описан като нов начин за оживена общност от фенове на книги, които в приложението споделят любовта си към четенето. Това е първият опит на платформата за социални медии официално да се включи в BookTok.
Междувременно по-рано този месец водещият магазин на Waterstones в Пикадили беше домакин на фестивал BookTok, а в САЩ търговецът на дребно Barnes & Noble си партнира с TikTok, за да стартира #BookTokChallenge.
Фестивалът BookTok на Пикадили беше шанс за творците да се срещнат лично, каза Уил Райкрофт, мениджър за развитие на публиката на Waterstones. „Ние също искахме да им дадем това, което искат, затова ги поканихме. Те искаха да се срещнат с издатели, за да честват книгите, които вече обичат; да получават инфо за предстоящи издания и стоки; да се насладят на някои книжни забавления плюс три панелни събития за феновете на BookTok, включително предаване на живо от Тейлър Дженкинс Рийд – всички те се разпродадоха невероятно бързо", каза Райкрофт. Waterstones има централен акаунт в TikTok с 84 000 последователи и редица отделни магазини също са създали акаунти, както и много издатели.
Партньорството на Barnes & Noble с TikTok, насърчава хората да откриват и четат нови книги и автори и след това да споделят реакциите си с помощта на #BookTokChallenge. Предизвикателството си партнира с редица акаунти в BookTok и работи по подобен начин на TikTok Book Club. Книжният клуб на TikTok ще обсъжда нова книга всеки месец през лятото, като дискусиите се водят от петима „лауреати на BookTok" с над 1 милион последователи.
Джеймс Стафорд, ръководител на отдела за партньорства и общност в TikTok, каза: „Беше удивително да видим как #BookTok се превръща в наистина глобален феномен, който оказва дълбоко влияние върху литературния свят. От изтъкването на малко известни автори и жанрове до представянето на класиката на новото поколение, #BookTok помогна за възобновяването на страстта към литературата и ние създаваме нов поглед върху така обичания формат #BookClub, така че нашата общност да може да продължи да се свързва, да предизвиква разговори и споделя книгите, които обича най-много."

Станете почитател на Класа