Русия разкри модел на бъдещата си космическа станция

Русия разкри модел на бъдещата си космическа станция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Руската космическа агенция разкри физически модел на това как ще изглежда планираната руска космическа станция, което предполага, че Москва е сериозна за изоставянето на Международната космическа станция (МКС) и да се справя сама.
Русия иска да намали зависимостта си от западните страни и да продължи напред сама или да си сътрудничи със страни като Китай и Иран, след като санкциите бяха наложени от Запада в резултат на нахлуването в Украйна.
Роскосмос представи модел на космическа станция, наречен "Рос" от руските държавни медии, на военно-промишлено изложение край Москва в понеделник.
Юрий Борисов, когото президентът Владимир Путин назначи миналия месец за ръководител на Роскосмос, каза, че Русия ще напусне МКС след 2024 г. и работи за разработването на своя собствена орбитална станция.
Изстреляна през 1998 г., МКС е непрекъснато заета от ноември 2000 г. в рамките на ръководено от САЩ и Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави.
НАСА, която иска да запази МКС в експлоатация до 2030 г., казва, че все още не е получила официално потвърждение за планираното оттегляне на Русия и преди това е разбрала, че Москва ще продължи да участва до 2028 г.
Роскосмос заяви, че космическата му станция ще бъде изстреляна на две фази, без да посочва дати. В първата фаза ще започне работа четиримодулна космическа станция. Това ще бъде последвано от още два модула и платформа за услуги, се казва в съобщението. Това би било достатъчно, в завършен вид да побере до четирима космонавти и научно оборудване. Роскосмос каза, че станцията ще позволи на руските космонавти много по-широк изглед за наблюдение на Земята от сегашния им сегмент.
Руските държавни медии предполагат, че пускането на първия етап е планирано за 2025-26 г., не по-късно от 2030 г. Стартирането на втория и последен етап е планирано за 2030-35 г., съобщиха те. Космическата станция, както е замислена в момента, няма да има постоянно човешко присъствие, но ще има персонал два пъти годишно за продължителни периоди.
Дмитрий Рогозин, предишният ръководител на Роскосмос и хардлайнер, известен с резките си изявления срещу Запада, предположи, че новата космическа станция може да изпълнява и военни цели, ако е необходимо.

Станете почитател на Класа