Италия регистрира голямо увеличение на убийствата на жени

Италия регистрира голямо увеличение на убийствата на жени
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Броят на убийствата на жени в Италия се е увеличил с почти 16% през последната година, като по-голямата част от тях са извършени в семеен контекст. Данните, публикувани от вътрешното министерство в понеделник, показват 125 убийства на жени между 1 август 2021 г. и 31 юли 2022 г., в сравнение със 108 през същия период на предходната година.
От тази цифра 108 от убийствата са извършени в „семейно-емоционална" обстановка, като 68 жени са убити или от техен партньор, или от бивш партньор. Данните показват, че една жена бива убита средно на всеки три дни в Италия.
„Данните на вътрешното министерство говорят сами за себе си: ако другите престъпления намаляват, убийствата на жени се увеличават. Това е ясна последица от пълното подценяване на институционалната политика за този вид престъпност", каза Елиза Ерколи, президент на Differenza Donna, организация, която се стреми да се бори с насилието, основано на пола, и насърчава правата на жените.
Въз основа на данни от 2018 г., доклад, публикуван миналия ноември от Европейския институт за равенство между половете, постави Италия на девето място от 15 държави в ЕС по брой убийства на жени от партньори или бивши партньори и на 10-то място по убийства на жени, извършени от роднини.
„Ако погледнете данните за последните пет години, числата не са толкова различни от една година до друга. Нещото, което според мен е много ужасяващо, е, че не успяхме да променим тенденцията. Фактът, че броят на убийствата на жени нараства, е свидетелство за провала на политиките, които имаме. Винаги има около 100 или повече убийства на жени всяка година и това в една цивилизована страна е недопустимо", каза Луиза Риззители, координатор в Италия за One Billion Rising, глобалната мрежа, бореща се за прекратяване на насилието срещу жени.

Станете почитател на Класа