Австралийският екс-премиер тайно си е дал още пет министерски роли

Австралийският екс-премиер тайно си е дал още пет министерски роли
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.08.2022
  • Share:

Скот Морисън тайно се назначил за шеф на пет допълнителни министерства, докато бил министър-председател на Австралия, което неговият наследник нарече „безпрецедентно разбиване на Уестминстърската система".
Действащият премиер Антъни Албанезе каза във вторник, че „чака правен съвет относно всякакви възможни последици от тайните назначения и е отворен за реформи и предложения, така че ситуацията да не се повтори".
Сега Морисън е изправен пред призиви да подаде оставка от парламента, включително от един от бившите си министри, заради разкритията. Карън Андрюс, бивш министър на вътрешните работи, което е един от ресорите, в които Морисън се е назначил, каза: „Това е напълно неприемливо, един министър-председател да се държи по този начин, това подкопава всичко, което федералното правителство трябва да отстоява по конституция."
Морисън остава задната скамейка в Либералната партия, сега водена от неговия бивш министър на отбраната Питър Дътън. Дътън защити действията на Морисън и обвини Албанезе, че се опитва да направи политически капитал върху ситуацията. Дътън каза, че не е знаел за назначенията, но ще изчака правния съвет, преди да коментира повече.
В изявление във вторник Морисън се извини на бившите си колеги министри „за евентуални обиди" и описа договореностите „като „счупване на стъкло в случай на спешност, предпазна мярка по време на пандемията от коронавирус".
Между март 2020 г. и май 2021 г. Морисън се назначава в портфейлите на здравеопазването, финансите, индустрията, науката, енергетиката и ресурсите, вътрешните работи и хазната, без знанието на обществеността, а в някои случаи и без да уведоми съществуващия министър. Генерал-губернаторът Питър Косгроув е заклел Морисън като министър на тези портфейли въз основа на съвета на самия Морисън.
Назначенията станаха обществено достояние, след като двама журналисти на News Corp, рекламиращи книгата си за реакцията на правителството на Морисън срещу пандемията, разкриха, че тогавашният министър-председател се е заклел като министър на здравеопазването и като министър на финансите в началото на първата вълна на Covid в Австралия.
Малко повече от година по-късно Морисън използвал същия конституционен член, за да положи клетва като министър на ресурсите, отменяйки решение, взето от съществуващия министър на ресурсите, който досега не е знаел, че споделя ресора с министър-председателя.
През май 2021 г. Морисън добавил последните два портфейла към своя списък, без знанието на нито един от съществуващите министри. Тогавашният ковчежник, Джош Фриденберг, бе един от най-близките му довереници, но каза, че не е знаел, че Морисън също е поел Министерството на финансите. Разкритията хвърлиха австралийското правителство и обществеността в учудване, без никой да може да обясни защо са били необходими назначенията или защо австралийската общественост е била държана в неведение. Преди новината за петте портфейла да бъде оповестена публично, Морисън каза, че не си спомня да се е назначавал на повече от три допълнителни позиции, но каза, че ходовете са били необходими за защита на портфейлите. „По онова време нещата се развиваха много бързо. Никой от нас не е съвършен. В това нямаше чувство за недобросъвестност", каза той.

Станете почитател на Класа