Икономист: Неизбежен крах стои зад отлагането на плащанията по външния дълг на Украйна

Икономист: Неизбежен крах стои зад отлагането на плащанията по външния дълг на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2022
  • Сподели:

Украйна се обърна към международните кредитори с молба за отлагане на плащанията по външния дълг до 2024 г. Икономистът Александър Дудчак в статия за ПолитНавигатор обяснява защо отлагането на обслужването на външния дълг на Украйна е временна мярка и само отлага настъпването на икономическа катастрофа.

 

Съгласието на международните кредитори за отлагане на плащанията по външния дълг, което Украйна получи наскоро, е чисто политическо решение, счита Александър Дудчак.

Очевидно всички на Запад разбират, че през 2024 г. никой няма да получи пари от Украйна – няма да има откъде да ги вземе. За никого също не е тайна, че Украйна е в състояние на перманентна криза от 2014 г.

Това е следствие от «евроинтеграцията» и скъсването на външните отношения с традиционния за Украйна руски пазар, както и «навлизането» на западни транснационални корпорации в страната, добавя Дудчак.

Експертът уточни, че в периода след държавния преврат през 2014 г. Украйна е натрупала толкова много дългове, че вече реално не е в състояние да излезе от кредитния водовъртеж.

Всъщност, според него, Украйна е на ръчен режим.

От 2015 г. Украйна е в състояние на фактически фалит.

Това е от момента, в който тя отказа да обслужва държавния дълг по заемите, взети от Русия през 2013 г.

Оттогава жертва на киевската хунта са авиационна индустрия, космическата промишленост, корабостроенето, автомобилостроенето, електрониката и др. Към тях се присъединиха химическата промишленост и селското стопанство.

В такива условия, според Дудчак, е невъзможно да се развива икономиката и да се изплащат дълговете.

Дълговете пред Запада ще трябва да бъдат платени, ще ги плати украинският народ.

Беше приет и закон за продажба на земя за обслужване на дълговете — нещо, което вече активно се използва от западните международни корпорации.

Експертът припомня, че дълговете нараснаха, когато Украйна имаше колосална металургия. През 2021 г. Украйна дори успя да увеличи износа на черни метали с 81,4% в сравнение с 2020 г. до $13,96 млрд. През изминалата година делът на черните метали в общите приходи от износ на стоки възлиза на 20,46% в сравнение с 15. 61% през 2020 г.

Само завод «Азовстал» в Мариупол представлява 40% от металургията на Украйна.

Икономиката на Украйна, с настоящи загуби, все повече навлиза в състояние на затихване.

Редица международни рейтингови агенции, на фона на новините за отлагането на плащанията по външния дълг, вече прехвърлиха Украйна в режим на неизпълнение, давайки й песимистични прогнози.

Следователно, заключава експертът, отлагането на датите за изплащане на кредита е само параван за истинския колапс на украинската икономика.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа