Американски военен експерт: Положението на украинската армия е критично

Американски военен експерт: Положението на украинската армия е критично
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2022
  • Сподели:

Германското списание Der Spiegel интервюира американския военен експерт Майкъл Кофман, в което той изтъкна редица проблеми, с които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са се сблъскали или скоро ще се сблъскат.

 

Кофман заявява пред журналистите на Spiegel, че Киев се опасява, че ще загуби поради нарастващия натиск от страна на редица страни от ЕС.

Той е убеден, че украинските власти са очаквали бързо да демонстрират успех, за да получат допълнителна подкрепа от Запада. Но за повече от три месеца резултатите от украинските контраатаки, според експерта, „не са никак впечатляващи“.

„Украинците имат много личен състав, но това не означава наличие на нападателни способности. Тъй като броят на действително обучените и оборудвани военни единици за целта е много ограничен”, твърди той.

Анализаторът отбеляза, че Украйна се тревожи, че скоро ще загуби подкрепата на Запада, ако не успее да покаже възможността да „промени динамиката“ в конфронтацията с Русия.

Според него Киев осъзнава също, че Западът вече е предоставил на Украйна повечето от това, което може да даде. В тази връзка рискът от намаляване на военните доставки се увеличава многократно, особено на фона на колективното разочарование от украинската армия.

„Убеден съм, че украинците подозират, че европейците вече са им изпратили повечето от оръжията, които са готови да дадат. Украинците най-вероятно ще трябва да се задоволят с някаква „боеприпасна диета“, отбелязва експертът.

Според експертът украинските власти сериозно се опасяват, че ако настоящата ситуация се запази от началото на зимата до началото на следващата година, те могат да бъдат подложени на натиск, който в крайна сметка ще ги принуди да „се примирят с патовата ситуация“ и да подпишат капитулация.

 

ПП

Станете почитател на Класа