Авторка получи шестцифрен договор чрез „BookTok“

Авторка получи шестцифрен договор чрез „BookTok“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.08.2022
  • Сподели:

След като най-накрая публикува първия си роман, Алекс Астър се чувстваше обезсърчена. Книгата попадна по време на пандемията и тя беше изоставена от нейния литературен агент. Тогава, на 13 март 2021 г., тя реши да влезе в TikTok, като попита последователите си дали биха: „прочели книга за прокълнат остров, който се появява само веднъж на 100 години, за да бъде домакин на игра, която дава шанс на шестимата владетели на царството за да разчупят проклятията. Един от владетелите трябва да умре, дори когато любовта усложнява всичко за героинята Исла Краун", разкрива краткото видео.
Астър не очакваше много, особено когато няколко часа по-късно видя, че публикацията й е събрала само около 1000 гледания. Може би светът на книгите е прав, помисли си тя. Може би не е имало пазар за Lightlark, история за млади възрастни, която тя е писала и пренаписвала от години, без интерес от страна на издателите. На следващия ден обаче тя се събуди и видя, че видеоклипът й е гледан повече от милион пъти. Седмица по-късно Lightlark беше отишла на търг и тя имаше шестцифрен договор с Amulet Books. А Universal закупи превантивно филмовите права за „повече нули, отколкото съм виждала през живота си", по нейните думи.
„Ако дори хвърлите поглед към TikTok, лесно ще видите, че Lightlark е една от най-очакваните нови книги. Продавачите на книги и рецензентите вече са въодушевени от този нов магически свят", казва Флорентина Мартин от Waterstones.
Астър, която е на 26, започнала да се опитва да получи договор за книга, когато бе на 12. „Очевидно книгите ми не бяха достатъчно добри, за да бъдат публикувани, но ме болеше да получавам всички тези откази – може би, ако бях казал на хората, че съм на 12, те щеше да е по-добре за мен". Тя написва един роман в предтийнейджърска възраст, друг в гимназията и три в колежа – включително ранна версия на това, което в крайна сметка ще стане Lightlark. Нула продадени. Нейната шеста книга, „Проклятието на нощната вещица", вдъхновена от латиноамериканските митове, разказвани й като дете от колумбийската й баба, намери издател, но не огромни продажби. Нейният агент, разочарован от фокуса на Астър върху пренаписването на версии на Lightlark, я изостави.
„Отново се върнах на изходна позиция", казва Астър. „Така че написах Lightlark, тази книга, за която всички ми казаха, че няма да пробие на наситения пазар. Написах книгата, която исках да прочета, с всичко, което обичах в нея".
Издателите отново казаха „не, благодаря". „Хората казваха: „О, наистина ми харесва. Но не мисля, че ще се продава". Сега Астър вече вярва, че книжната индустрия бавно се е събудила за силата на BookTok „Има толкова голяма разлика между хората, които вземат решения в заседателните зали, и читателите, които са гладни за този тип книги", казва Астър.
Но тя няма реални познания за BookTok, когато публикува видеоклипа си за Lightlark. „Имах късмет в начина, по който го представих. TikTok е толкова придирчив. Ако не го бях описала по правилния начин, ако не бях избрала правилния звук... Начинът, по който работи алгоритъмът, е, че ако първите няколко души, които го видят, го харесат и го споделят, тогава той ще се покаже на все повече и повече хора. Така че мисля, че това наистина е доказателство за това доколко това видео беше подходящо да убеди хората."
Тези TikTok-ери, привлечени от сюжета на Астър, проследиха нейното пътуване до договор за книга, договор за филм и неотдавнашното разкриване на корицата на книгата на Таймс Скуеър в Ню Йорк, гласувано от самия BookTok. „Казах на моя издател, че съм толкова благодаран на BookTok. Те са причината да сключа тази договор за книгата и исках те да изберат корицата. Не съм се опитвала да маскирам факта, че се провалях толкова дълго. Нямах план. Просто исках да бъда част от тази общност. И това доведе до велики моменти." казва Астър.

Станете почитател на Класа