Саудитка получи 34 години затвор за използване на Twitter

Саудитка получи 34 години затвор за използване на Twitter
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.08.2022
  • Сподели:

Саудитска студентка от университета в Лийдс, върнала се у дома в кралството за почивка, бе осъдена на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и ретуитвала дисиденти и активисти.
Присъдата от саудитския специален терористичен съд беше произнесена седмици след посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия, за което правозащитниците предупредиха, че може да насърчи кралството да ескалира репресиите си срещу дисиденти и други продемократични активисти.
Случаят също така бележи най-новия пример за това как престолонаследникът Мохамед бин Салман е набелязал потребителите на Twitter в кампанията си за репресии, докато същевременно контролира основен непряк дял в американската социална медийна компания чрез суверенния фонд на Саудитска Арабия, Публичния инвестиционен фонд (PIF).
34-годишната Салма ал-Шехаб, майка на две малки деца, първоначално беше осъдена да излежи три години затвор за използване на интернет уебсайт „за предизвикване на обществени вълнения и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност". Но в понеделник апелативен съд постанови новата присъда - 34 години затвор, последвана от 34-годишна забрана за пътуване - след като прокурор поиска от съда да разгледа и други предполагаеми престъпления.
Според превод на съдебните протоколи, с който Guardian се запозна, новите обвинения включват твърдението, че Шехаб е „подпомагала тези, които се стремят да предизвикат обществени вълнения и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като следва техните акаунти в Twitter и ретуитва техните туитове. Смята се, че Шехаб все още може да поиска ново обжалване по случая.
По всичко личи, че Шехаб не е била водеща или особено гласовита саудитска активистка, нито в кралството, нито в Обединеното кралство. Тя описва себе си в Instagram – където има 159 последователи – като дентален хигиенист, медицински педагог, докторант в университета в Лийдс и преподавател в университета на принцеса Нура бинт Абдулрахман и като съпруга и майка на синовете си Ноа и Адам.
Twitter отказа да коментира случая и не отговори на конкретни въпроси за това какво – ако има такова – влияние има Саудитска Арабия върху компанията. По-рано Twitter не отговори на въпросите на Guardian защо на старшия помощник на принц Мохамед, Бадер ал-Асакер, е разрешено да поддържа потвърден акаунт в Twitter с повече от 2 милиона последователи, въпреки твърденията на правителството на САЩ, че той е организирал незаконно проникване на компанията, която ръководи.
Европейската саудитска организация за правата на човека осъди присъдата на Шехаб, която според нея е най-дългата присъда лишаване от свобода, налагана някога срещу активист. Отбелязва се, че много жени активистки са били подложени на несправедливи процеси, които са довели до произволни присъди и са били подложени на „тежки мъчения", включително сексуален тормоз.

Станете почитател на Класа