Путин очерта целите на Русия

Путин очерта целите на Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.08.2022
  • Сподели:

„Западните страни отчаяно се вкопчват в своята изчезваща хегемония, но еднополюсният световен ред се превръща в нещо от миналото", каза руският президент Владимир Путин в обръщението си на 10-ата Московска конференция за международна сигурност.
Държавният глава отбеляза: „Западът се нуждае от конфликти, за да остане на власт, затова САЩ и техните съюзници активно се намесват в делата на други страни, разпалвайки всякакви провокации и граждански войни. Хегемонията на Запада означава стагнация за целия свят. Въпреки това е възможно да се намали напрежението и да се преодолеят общите заплахи чрез укрепване на системата на съвременния многополюсен свят. Русия ще продължи да предприема стъпки към изграждането на по-демократичен свят и усъвършенстване на съществуващите механизми за международна сигурност.
Контурите на многополюсния световен ред се оформят активно. Все повече държави и народи избират пътя на свободното суверенно развитие въз основа на тяхната уникалност, традиции и ценности. Обективните процеси на формиране на многополюсен свят се противопоставят от западни глобалистки елити, които разпалват хаоса чрез разпалване на стари и нови конфликти и прилагане на така наречената политика на сдържане, която по същество подкопава всякакви алтернативни суверенни пътища на развитие.
Глобалистките елити на всяка цена се опитват да се вкопчат в хегемонията, която им се изплъзва между пръстите, и се стремят да държат страните и народите в хватката на неоколониалния ред. Тяхната хегемония означава стагнация за целия свят и за цялата цивилизация и включва фанатизъм, култура на отмяна и неолиберален тоталитаризъм."
Ерата на еднополюсния световен ред изчезва в миналото. Само чрез значително укрепване на системата на съвременния многополюсен свят е възможно да се намали напрежението в световен мащаб, да се преодолеят заплахите и рисковете във военно-политическата сфера, да се повиши нивото на доверие между страните и да се осигури тяхното стабилно развитие.
Западът има нужда от конфликти, за да удържи хегемонията си. Ситуацията в Украйна свидетелства за опитите на САЩ да удължат този конфликт. И те действат точно по същия начин, като разпалват конфликтен потенциал в Азия, Африка и Латинска Америка. САЩ и техните васали грубо се намесват във вътрешните работи на суверенни държави. Те организират провокации, държавни преврати и граждански войни. Използвайки заплахи, изнудване и натиск, те се опитват да принудят независимите държави да се подчинят на тяхната воля и да живеят според правилата които са им чужди.
Целта на Запада е да задържи господството си, използвайки този модел, който му позволява да храни целия свят, както е правил от векове, и такъв модел може да се поддържа само със сила. Западът отхвърли предложенията на Русия за взаимни мерки за сигурност. Междувременно НАТО се разширява на изток, укрепвайки военната си инфраструктура. Вербално това лицемерно се обяснява с необходимостта от укрепване на сигурността в Европа, а в действителност се случва точно обратното.
Агресивни военнополитически съюзи като AUKUS (Австралия, Великобритания и САЩ) се формират от Запада, за да разпространят в Азиатско-Тихоокеанския регион своята блокова система, аналогична на НАТО в Европа.
Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван беше внимателно планирана провокация. За пореден път САЩ умишлено се опитаха да налеят масло в огъня, за да дестабилизират ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион. Американската схема по отношение на Тайван не е просто пътуване на един безотговорен политик, а част от умишлена съзнателна стратегия на САЩ за дестабилизира и посее хаос със ситуацията в региона и в световен мащаб, [това е] неприятна проява на неуважение към суверенитета на други страни и към нейните собствени международни задължения.
Действайки по този начин, западните държави се опитват да отвлекат вниманието на своите граждани от критичните социално-икономически проблеми, като прехвърлят вината върху Русия и Китай за собствените си провали. Западът съзнателно разрушава системата за европейска сигурност".
Москва и нейните съюзници ще продължат да усъвършенстват съществуващите механизми за международна сигурност заедно със своите съюзници, партньори и сътрудници и да създават нови, като последователно укрепват националните въоръжени сили и други структури за сигурност и повишават нивото им на оборудване с модерни въоръжения и военни оборудване.
Русия също така ще продължи да гарантира своите национални интереси, както и защитата на своите съюзници, и ще предприема други стъпки за изграждане на по-демократичен свят. Необходимо е „да се възстанови уважението към международното право и неговите основни норми и принципи. Важно е да се засилят позициите на ООН и други международни форуми за диалог.
Съветът за сигурност на ООН и Общото събрание, както първоначално бяха замислени, трябва да служат като ефективни инструменти за намаляване на международното напрежение и предотвратяване на конфликти, като същевременно работят за гарантиране на надеждна сигурност и благоденствие на страните и народите".

Станете почитател на Класа