Килиманджаро вече има скоростен интернет, алпинистите могат да качват в Instagram

Килиманджаро вече има  скоростен интернет, алпинистите могат да качват в Instagram
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.08.2022
  • Сподели:

Танзания е инсталирала високоскоростни интернет услуги по склоновете на връх Килиманджаро, позволявайки на всеки със смартфон да туитва, да публикува в Instagram или WhatsApp своето изкачване на най-високата планина в Африка.
Държавната танзанийска телекомуникационна корпорация създаде широколентовата мрежа във вторник на надморска височина от 3720 м (12 200 фута), като министърът на информацията на страната Напе Ннауе нарече събитието историческо.
„Преди това беше малко опасно за посетителите и носачите, които трябваше да работят без интернет", каза Ннауе при стартирането на услугата. „Всички посетители ще бъдат свързани до тази точка на планината. Самият връх на планината с височина 5895 м ще има интернет връзка до края на годината," каза той в Horombo Huts, един от лагерите по пътя към върха.
Връх Килиманджаро е важен източник на приходи от туризъм в Танзания и съседна Кения, като около 35 000 души се опитват да достигнат върха всяка година. Увековечена в разказа на Ърнест Хемингуей „Снеговете на Килиманджаро", планината е част от национален парк и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.
Миналата година правителството на Танзания обяви планове за изграждане на кабинков лифт в южната част на Килиманджаро, предизвиквайки недоволство сред алпинисти, експедиционни компании и еколози.
Технологиите все повече навлизат в света на алпинизма, като алпинистите на връх Еверест се радват на лесен достъп до Wi-Fi, електрически генератори и смартфони, които правят възможно споделянето на снимки и извършването на SOS повиквания в случай на злополука.
За разлика от това, когато Едмънд Хилари и Тензинг Норгей достигнаха върха на най-високата планина в света на 29 май 1953 г., новината достигна външния свят едва на 2 юни, точно навреме за коронацията на кралицата.

Станете почитател на Класа