Правителството на Япония пусна конкурс, за да накара хората да пият

Правителството на Япония пусна конкурс, за да накара хората да пият
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.08.2022
  • Сподели:

Японското правителство стартира национален конкурс, призоваващ за идеи за насърчаване на хората да пият повече алкохол, след като промяната в нагласите сред младите доведе до спад в данъчните приходи.
The Sake Viva! - кампания, която се провежда от Националната данъчна агенция (NTA), призовава 20- до 39-годишните да излязат с предложения, за да помогнат за съживяването на популярността на алкохолните напитки, които са изпаднали в немилост поради промените в начина на живот по време на коронавирусната пандемия и особено сред младите хора.
Конкурсът, който продължава до 9 септември, призовава за „нови продукти и дизайн, както и за начини за насърчаване на пиенето у дома". Участниците също се насърчават да изследват методите за продажба, използвайки метавселената, според местния уебсайт JiJi.com.
NTA съобщи, че консумацията на алкохол в Япония е спаднала от средно 100 литра на човек годишно през 1995 г. до 75 литра през 2020 г. Намаляването на продажбите на алкохол удари бюджета на Япония, който вече има дефицит от повече от 48 трилиона йени (£ 290 милиарда)
Данъците върху алкохола представляват 1,7% от данъчните приходи на Япония през 2020 г. Общите приходи от данъци върху алкохола през финансовата 2020 г. са намалели с повече от 110 милиарда йени до 1,1 трилиона йени в сравнение с предходната година, каза NTA по-рано този месец. Това е най-големият спад в приходите от данъци върху алкохола от 31 години, според Japan Times.
„Тъй като работата от вкъщи напредна до известна степен по време на кризата с Covid 19, много хора може да са се запитали дали трябва да продължат навика да пият с колеги, за да задълбочат комуникацията. Ако „новото нормално" пусне корени, това ще бъде допълнителна пречка за данъчните приходи", каза служител на агенцията пред англоезичния вестник.
Има особено рязък спад в потреблението на бира, като обемът на продажбите намаля с 20% до по-малко от 1,8 милиарда литра. Пивоварната Kirin, която произвежда Kirin Lager и Ichiban Shibori, каза, че консумацията на бира на глава от населението в Япония е възлизала на около 55 бутилки през 2020 г., което е спад от 9,1% спрямо предходната година.
Министерството на здравеопазването на Япония заяви, че се надява кампанията също да напомни на хората да не забравят „да пият само подходящото количество алкохол".
Финалистите в конкурса ще бъдат поканени на гала церемония по награждаването в Токио на 10 ноември, а данъчната служба заяви, че ще подкрепи комерсиализацията на идеите на победителя.

Станете почитател на Класа