Вместо да потопи Тръмп, атаката на ФБР в Мар-а-Лаго може да го спаси

Вместо да потопи Тръмп, атаката на ФБР в Мар-а-Лаго може да го спаси
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.08.2022
  • Сподели:

Арва Махдауи
Доналд Тръмп не е направил нищо лошо! Дългострадалният мъченик и бивш президент на САЩ е толкова нетърпелив да ни уведоми, че той е невинна жертва на поредния лов на вещици, че продължава да излъчва пикантни подробности за правните си проблеми в своята социална медийна платформа Truth Social.
"Еха! При нападението на Мар-а-Лаго те откраднаха трите ми паспорта (единият е с изтекъл срок) заедно с всичко останало" обяви той в понеделник.
Уау, наистина. Първо откриваме, че претърсването на имуществото на Тръмп във Флорида е частично извършено съгласно Закона за шпионажа и може да включва ядрени оръжия; сега Тръмп намеква, че ФБР го счита за риск от бягство.
В предишни времена това е, което бихте нарекли ситуация за край на кариерата. В днешния адски свят обаче някои смятат, че този повод за безпокойство е точно това, от което се нуждае слабата популярност на Тръмп. Вместо да разбие по-нататъшните му политически амбиции, се говори, че федералното разследване е перфектният начин да раздразни базата на Тръмп и да го върне обратно в Белия дом през 2024 г.
Голяма част от тези приказки идват отдясно: много консервативни медии са бесни, че Тръмп изглежда не е над закона. „Отплатата за Мар-а-Лаго ще бъде брутална", се казва в публикация в Wall Street Journal. „ФБР вече се намесва в изборите през 2024 г.", изсумтя Таунхол. „Напълно предоставиха на Тръмп спасителен пояс", каза един републикански стратег пред Politico.
Но не само десните смятат, че разследването на ФБР срещу Тръмп е непрепоръчително: редица центристи също са на това мнение: „Дали ФБР току-що преизбра Доналд Тръмп?. Преди седмици около половината от републиканските гласоподаватели бяха готови да се оттеглят от Тръмп, според проучване на New York Times/Siena College. Тази седмица цялата партия изглежда се обедини зад него", пише колумнистът на New York Times Дейвид Брукс след нападението на Мар-а-Лаго.
И така, фактът, че той е разследван по Закона за шпионажа, ще помогне ли на Тръмп или ще му навреди? Не избирам страна в този дебат. Защото ако сме научили нещо, то е, че нещата могат да се променят за миг и прогнозите са за глупаци. Фактът, че този абсурден дебат изобщо се провежда обаче, говори много за това колко норми са били разбити.
Тръмп може никога повече да не води САЩ, но той ги промени завинаги.

Станете почитател на Класа