Екстрадираха от Холандия в САЩ заподозрения в пране на пари Дубников

Екстрадираха от Холандия в САЩ заподозрения в пране на пари Дубников
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.08.2022
  • Сподели:

Руският гражданин Денис Дубников, задържан в Холандия миналия ноември по подозрение за пране на пари, е екстрадиран в Съединените щати, се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.
„Предполагаем перач на пари с криптовалута беше екстрадиран тази седмица от Холандия в Съединените щати, за да му бъдат повдигнати обвинения в окръг Орегон. Денис Дубников, руски гражданин на 29, се яви за първи път пред федералния съд днес в Портланд. Петдневният процес пред съдебните заседатели е насрочен за 4 октомври", се казва в изявлението.
Американският правосъден департамент заяви. „Според съдебни документи, Дъбников и неговите съ-заговорници са изпирали приходите от атаки с рансъмуер срещу лица и организации в Съединените щати и в чужбина. По-конкретно, Дъбников и неговите съучастници са изпирали плащания за откуп, извлечени от жертви на атаки с рансъмуер Ryuk. След получаване на плащания за откуп, Дъбников, неговите съ-заговорници и други, участващи в схемата, се предполага, че са участвали в различни финансови транзакции, включително международни финансови транзакции, за да прикрият естеството, източника, местоположението, собствеността и контрола на приходи от откупа."
„През юли 2019 г. се твърди, че Дъбников е изпрал повече от 400 000 долара приходи от откуп на Ryuk. Замесените в заговора са изпрали най-малко 70 милиона долара приходи от откуп. Ако бъде признат за виновен, Дъбников ще е изправен пред максимална присъда от 20 години затвор", се казва в изявлението.
Адвокатът на Дъбников Аркадий Бух, който представлява интересите му в Холандия, каза, че американските прокурори все още не са представили доказателствена база и защитата на руския гражданин в Съединените щати ще настоява за неговата невинност.
„Към днешна дата няма доказателствена база, очаква се тя да бъде представена от прокуратурата на по-късен етап и тогава ще стане ясно какво имат срещу него. Клиентът ми не се признава за виновен и ще се бори, за да докаже невинността си. Защитата обаче трябва да получи бележки по същество, за да има подробна представа за това, с което разполага обвинението, и да се подготви за съдебния процес, насрочен за 4 октомври", каза адвокатът.
Адвокат Бух каза по-рано, че на неговия подсъдим е отказан достъп до Мексико в началото на ноември миналата година и е бил изпратен в Амстердам, където е бил задържан, като добави, че всъщност това е било залавяне. Според адвоката документите за задържането най-вероятно са били подготвени по време на полета на клиента му от Мексико до Холандия по искане на Министерството на правосъдието на САЩ.
Wall Street Journal съобщи по-рано, че Дъбников е бил задържан в Амстердам по искане на Министерството на правосъдието на САЩ. Според вестника американските власти го обвиняват в пране на пари за така наречената група от киберпрестъпници Рюк и получаване на възнаграждение от 400 000 долара в биткойни. Вестникът твърди, че тази група може да стои зад поредица от атаки с рансъмуер срещу здравната система на САЩ през 2020 г., когато се твърди, че е изнудвала милиони долари от своите жертви.

През октомври 2020 г. ФБР предупреди за кибератаки срещу американската здравна система с използване на ransomware. Според агенцията престъпниците са използвали вируси за кражба на данни и прекъсване на здравните услуги.

Станете почитател на Класа