Вучич: „Сърбия не се нуждае от чужди бази“

Вучич:  „Сърбия не се нуждае от чужди бази“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.08.2022
  • Сподели:

Сърбия не вижда необходимост да разполага с чужди военни бази и ще се придържа към тази политика, каза сръбският президент Александър Вучич на пресконференция в сряда след разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
„Сърбия не се нуждае от чужди военни бази. Сърбия е военно неутрална държава, която иска да запази мира, сама да осигури сигурността на своето небе и земя, както и на своя народ и население. Това ще бъде случаят в бъдеще", каза президентът.
Вучич каза още, че страната му иска да засили допълнително сътрудничеството и отношенията както с Международните сили за сигурност в Косово (КФОР), така и с НАТО като цяло, както и „да избягва ескалацията на конфликта на всяка цена".
Някои медии по-рано съобщиха, че Сърбия обмисля да разположи руска военна база. Руският посланик в Сърбия каза, че е суверенна работа на Сърбия дали да бъде домакин на чужда военна база.
Президентът на Сърбия и премиерът на Косово, чиято независимост не е призната, пристигнаха в Брюксел по покана на върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Очакваше се те да се срещнат със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.
Ситуацията в Косово и Метохия се влоши драстично вечерта на 31 юли, след като косовската полиция затвори контролно-пропускателния пункт на границата със Сърбия, възнамерявайки да наложи забрана за сръбски документи от 1 август. В отговор сърбите в северно Косово предприеха блокиране на улиците и ключови магистрали. Полицията и KFOR, ръководени от НАТО международни мироопазващи сили в Косово, бяха изтеглени до моста над река Ибър, който свързва северната и южната част на Косовска Митровица. Международните усилия доведоха до решението на Прищина да отложи забраната на сръбските документи за 1 септември.

Станете почитател на Класа