Вече има много добри фалшификати на Айфон. Как да ги различаваме?

Вече има много добри фалшификати на Айфон. Как да ги различаваме?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Има ли фалшиви Айфони? Оказва се, че да, има фалшификати от всякакъв вид – от най-груби ментета до висококачествени копия. Продават се най-вече по интернет – и в „Амазон”, „Алиекспрес”, „Алибаба” и т. н. Основната разлика е в цената, понякога са драстично по-евтини – вместо 1000-1200 долара, само 150-170 долара.

Фалшификатите на iPhone стават все по-добри и по-скъпи и вече са опасност за потребители и търговци.

Трудно е да се каже дали фалшификати се предлагат и от сайтове за онлайн търговия в България, защото през тях се продават и истински, и контрабандни, със спестено ДДС и подобни. Цената им не е сигурен ориентир, защото има и оригинални по-евтини Айфони, от категорията refurbished – смартфони върнати от портребители, проверени, преопаковани или ремонтирани фабрично, или с дребни козметични дефекти, мостри, пострадала опаковка при транспорт и др.

Нискокачествените фалшификати са лоши имитации, които лесно се разпознават по функциите, операционна система, серийни номера и др. Но висококачествените копия на разновидностите на iPhone 13 трудно се различават.

На нашия пазар един и същ модел, например iPhone 13 Pro Max, се предлага на цени между 2000 и 3200 лв. Фалшификати от същия модел в чужди сайтове се предлагат по няколкостотин долара. Специализиринате издания публикуват съвети как да ги разпознаем. Тук са описани някои от тях от онлайн изданията convergeddevices.net и различни видеоклипове с потребителски съвети в YouTube (виж тук).

 

Кутията отвътре има трудно забележими разлики. Снимка: от видео

Опаковка

 

На външната опаковка при нискокачествените фалшификати може да има забележими разлики, по-евтини материали, да липсва лого, надписите да се различават. Но има и копия без никакви разлики, или са толкова несъществени, че само като се сравняват един до друг оригинал и менте може да се забележат някои незначителни. Кутията има отвън серийни номера, надписи, лого и всичко както на оригиналните. И тези белези, не са сигурен ориентир, защото производстовото на такива копия постоянно се подобрява.

Външен вид на устройството

На външен вид висококачествените копия трудно могат да се различат. Някои по-евтини фалшификати имат дребни разлики в бутоните и порта (контакта) за зареждане, двете миниатюрни винтчета до него (главичката на оригиналните е със зведовиден петоъгълен отвор – специални винтове PentaLobe, изглеждат като звезди с 5 точки). Може да има марки разлики във външния вид на обективите на камерата. Но копията стават все по-добри, както се вижда и от илюстрациите тук.

 

 

Оригинал (вляво) и копие. Интерфейсът и екранът имат незначителни разлики. Снимка: от видео

 

Ако устройството има слот за външна карта с памет, това не е iPhone. Оргиналните нямат, Apple предлага на потребителите на своите продукти облачно хранилище, което смятат за по-безопасно и по-сигурно.

 

Сериен номер

 

Серийният номер и IMEI-номерът на iPhone обикновено се отпечатват на гърба на слота за SIM картата. В по-старите версии на iPhone (преди 6s) той е отпечатан на гърба на телефона. Достатъчно лесно е производителите на фалшиви iPhone да възпроизведат това, така че обикновено не е добър ориентир. Ако обаче отидете в Settings > General >About и потърсите своя IMEI номер, той трябва да съвпада с този, отпечатан на слота на SIM-картата и на гърба на опаковката. Ако не, това е фалшив iPhone.

 

Това копие (вдясно) има една дребна граматическа разлика в надписа. Снимка: от видео

 

Серийните номера на новите модели не са отпечатани на гърба. Можете да използвате сайта на Apple, за да проверите техния IMEI.
Посетете appleid.apple.com на вашия компютър.
Влезте с вашия Apple ID.
Отидете в раздела Устройства. Изберете вашето устройство, за да видите неговия сериен и IMEI номер.
Ако е оригинален iPhone, телефонът ви ще се покаже в техните записи. Ако не, значи е фалшив iPhone.

 

Функции

 

Съществените разлики при фалшивите Айфони са във функциите. Менютата и иконките на различните приложения на вид са същите. Може да има слабозабележима разлика в качеството на образа на екрана. Възможно е от трите обектива на камерата да функционира само единият, независимо, че на външен вид са еднакви с оригиналния смартфон. Безжичното зареждане на батерията при фалшификатите не работи (засега).

 

Siri

Сигурен начин за разпознаване (засега) е, че не функционира „помощничката” Siri. Тя е водещият асистент за всяко устройство на Apple. Така че е логично Siri да работи на всеки iPhone.
Първо отидете на Настройки > Siri & Търсене > и активирайте. Ако се опитате да активирате Siri, като кажете „Hey Siri“, на фалшив iPhone няма да има отговор и това е сигурен индикатор за автентичността на смартфона.

Face ID

Apple беше една от първите марки за производство на устройства,

 

 

Предната камера на това копие (вдясно) е с по-лошо качество. Снимка: от видео

 

които въведоха лицево разпознаване в своите устройства. Включено е като опция и работи, ако го изпробвате. Повечето фалшиви iPhone обикновено имат напълно фалшива или трудно работеща настройка за Face ID, така че можете да разберете веднага.
За да проверите дали телефонът ви има работещ Face ID:
Отидете в Настройки.
Превъртете до Сигурност.
Опитайте да изберете настройката Face ID.
Ако не реагира или зарежда бавно, това не е оригинален Айфон.

Apple App Store

Apple има собствен магазин за iPhone, където публикуват собствени приложения и одобрени приложения на трети страни. Ако щракнете върху иконата на Apple Store и тя не се отвори, това трябва да е сигурен индикатор за неавтентичността на вашия телефон. Дори да се отвори, възможно е да има имитация на Apple Store, приложенията да са недостъпни и да не работят.

 

iTunes

Трябва да свържете Айфона към вашия компютър, за да можете да проверите това. iTunes се използва от Apple, за да позволи на потребителите на техните устройства да могат да свързват своите устройства към облака, така че да архивират или възстановяват своите данни. Освен това им позволява достъп до хранилището на телефона си чрез своите компютри.

 

Интерфейсът и екранът на фалшификата (вдясно) имат незначителни разлики от оригинала. Снимка: от видео

 

Оригиналните iPhone няма да имат никакъв проблем с връзката с iTunes, освен ако няма проблем със сървърите на Apple (което се случва рядко) или има лоша WiFi връзка. Фалшивите устройства на Apple от друга страна дори няма да бъдат разпознати от iTunes.

Операционна система

Фалшивите iPhone работят с Android вместо с официалната операционна система на Apple, iOS. Това е замаскирано и може да се разпознае като се инсталира приложение, което посочва вида операционна система. По същия начин се вижда, че и процесорът е друг, а не като на оригинала.

Apple Dealer Store

Можете да намерите официален дилър на Apple, да занесете смартфона за диагностичен тест.
Може да се купи оригинален iPhone по-евтино отколкото от оторизиран дилър, но ако е с безобразно ниски цени, това не е оригинален iPhone. Който се страхува, да се ориентира към официални представители, от сертифициран център за обслужване на iPhone, или да купува от големи вериги, където е малко вероятно да предлагат фалшификати.

 

Станете почитател на Класа