На Русия ѝ предстои да почисти Украйна от кръвожадни “пеперудки”

На Русия ѝ предстои да почисти Украйна от кръвожадни “пеперудки”
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Украинската армия целенасочено използва забранените от Отавския договор мини „венчелистчета“ както срещу руски войници, така и срещу цивилни. Вече няколко десетки жители на Донецк и други освободени територии са били осакатени от експлозии на "венчелистчета", разпръснати от снаряди на Въоръжените сили на Украйна. Вярно ли е, че без помощта на народните отряди на армейските сапьори ще бъде трудно да премахнат тази заплаха?

В гористата местност на Харковска област бойците от Росгвардия откриха в скрит тайник на въоръжените сили на Украйна. Освен зенитно-ракетен комплекс, гранатомети и снаряди за тях, гвардейците откриха голям брой противопехотни мини тип „венчелистче“. Както припомня пресслужбата на Росгвардия, „венчелистчетата“ са забранени от международните конвенции, подписани от Украйна още в средата на 90-те години.

В околностите на Харковска област, в руската Белгородска област, в четвъртък също са открити "венчелистчета", каза губернаторът Вячеслав Гладков. Според него близо до град Шебекино са открити мини, след което властите са били принудени да евакуират местните жители. Както каза губернаторът, поради опасността от „венчелистчета“, учебните занятия в училищата в населените места, които са част от петкилометровата гранична зона с Украйна, ще се провеждат дистанционно от 1 септември.

„За първи път тази зараза се изсипа на територията на Русия“, каза по този повод военният коментатор на Комунистическата партия, полковник от резерва Виктор Баранец в ефира на “Комсомолская правда”. “В района на Донецк около 20 цивилни вече са пострадали от мини "венчелистче". Деца и старци останаха без крака”, съобщава той.

„Венчелистчетата“ са се превърнали в оръжие за терористична война срещу цивилното население, каза военният експерт Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политология и социология на Руския икономически университет “Плеханов”. Според експерта киевските генерали умишлено правят така, че цивилното население в освободените територии на Донбас и Украйна да стане жертва на „листенцата“.

„Тези миниатюрни мини се използват не срещу военните, а срещу цивилни – хора, които не знаят как да боравят с оръжие и боеприпаси“, обяснява експертът. “Цивилен върви по Донецк, по отдавна познат маршрут по своя собствена работа и не осъзнава, че по пътя, на поляната или на тротоара, го очаква опасност под формата на скрито „венчелистче“. В Донбас хората се научиха да реагират на опасността за осемте години на войната. Но в съседните райони засега хората са далеч по-безгрижни”, оплаква се Перенджиев. Действията на въоръжените сили на Украйна с „венчелистчетата” напомнят на експерта за тактиката на терористите в Северен Кавказ, които залагаха противопехотни мини по пътищата, по които беше взривяван цивилен транспорт.

„През юли съюзническите сили освободиха град Лисичанск. На територията му са открити голям брой продукти на ПФМ-1. Мини лежат по улиците, в дворовете, в зелени площи и другаде. Нашите военни кореспонденти съобщиха, че никога не са виждали такава плътност на минно дело в населените места “, съобщи списание “Военен преглед” в края на юли.

„Венчелистче“ или „пеперуда“ се отнася за съветските противопехотни мини ПФМ-1 и ПФМ-1С от 70-те години на миналия век. Последният вариант се различава по това, че е оборудван с устройство за самоунищожение, което работи в рамките на 40-60 минути след пръскането. Размерите на ПФМ-1 и ПФМ-1С са малки: дължина - 119 милиметра, ширина - 64 мм. Най-често "венчелистчетата" се разпръскват в засегнатия район с помощта на реактивни системи за залпов стрелба като "Град" или "Ураган". Максималният обсег на стрелба на тези РСЗО е повече от 35 километра, площта на поразяване е около 430 квадратни метра. метра. Преди да бъдат хвърлени, мините се опаковат в касети тип КСФ, всяка от които съдържа от 36 до 72 "пеперуди".

Заради яркозеления цвят "пеперудата" се нарича още "зелен папагал". Очевидно е много трудно да забележите такъв обект в тревата и през нощта. Жестока мина.37 грама експлозиви не са в състояние гарантирано да убият човек, поражението е причинено от нараняване на подбедрицата.При експлозията практически не се образуват смъртоносни осколки, с изключение на металните части на механизма в централната част на мината. Кракът обаче е напълно откъснат.

Първите съобщения за използването на "пеперуди" се появиха в началото на март. Въоръжените сили на Украйна с помощта на ПФМ-1 и ПФМ-1С се опитаха да забавят рускотонастъпление. В бъдеще украинските войски многократно използваха „венчелистчета“ както в открити райони на фронтовата линия, така и в гъсто населени райони на Донбас. Например, на 11 август те изстреляха три ракети с мини ПФМ-1 от “Ураган” по Кировски район на Донецк. Три дни по-късно жена и дете бяха ранени от в същия район. Центърът на града, по-специално улица „Университетская“, е осеян с „венчелистчета” след поредния обстрел.

Множество "пеперуди" попаднаха в арсенала на въоръжените сили на Украйна като наследство от съветската армия. Навремето обаче те бяха активно използвани от американската армия - особено във Виетнам. Използвайки сега "пеперуди", обаче, Киев нарушава Конвенцията за забрана на противопехотните мини (Отавска конвенция от 1997 г.), подписана от самия него през 1999 г. и ратифицирана през 2005 г.

„Украйна подписа и ратифицира Отавския договор за забрана на мините. Украйна започна да унищожава противопехотните мини на територията на един от своите военно-промишлени заводи“, казва Баранец.

След това Украйна заяви, че няма пари за това обезвреждане и поиска пари от западната общност, спомня си полковникът. "Благородна" Норвегия отпусна 1 млн. долара на Украйна за обезвреждането на мини "венчелистчета". Преди 20 години Украйна имаше 6 милиона единици такива мини. Колко в крайна сметка са унищожени през годините? Само 350 хиляди от шест милиона. Цялата тази останала зараза лежи в складове и се използва активно от украинската армия “, възмущава се военният експерт.

Между другото, един от инициаторите на забраната на противопехотните мини, включително "венчелистчетата", беше британската принцеса Даяна . След като посети Ангола, която беше погълната от гражданската война, тя беше убедена, че основните жертви на този вид мини са цивилни. И тогава Лейди Ди стартира кампания за спиране на употребата им по целия свят. Призивът на принцесата намери подкрепа, включително в Украйна.

Използването на "венчелистчета" от Украйна срещу мирното население показва, че в лицето на въоръжените сили на Украйна срещу Русия действа не цивилизована европейска армия, а терористични отряди, убеден е Перенджиев.

„Дори през годините на войната германските фашисти не винаги прибягваха до подобни терористични методи. Но на обучените от НАТО украински нацисти не им пука дали се бият срещу руските войски, а дали ефективно убиват цивилни в Донбас. Въоръжените сили на Украйна поразяват с артилерия и минохвъргачки къщи, училища, болници, детски градини и други подобни обекти“, изброява събеседникът.

Според експертизата минирането на територията на селище, в което е останало население, означава използване на безразборно оръжие, а това пряко нарушава условията на Четвъртата Женевска конвенция за защита на цивилното население.

Според Перенджиев, руската армия ще може да противодейства на "венчелистчетата" и терористичната война единствено заедно с мирното население на освободените територии. „Трябва да се създадат доброволни отряди от цивилни под ръководството на специалисти “, предлага експертът. “Бдителни служители да прочистват района, върху който наскоро е извършена "атака с венчелистчетата", търсейки мини. При засичане районът се огражда с ленти, отцепва се от силите за сигурност, населението се евакуира, а мините се обезвреждат от професионални сапьори.“

Както вече беше съобщено, преди седмица Общоруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“ и Руският съюз на ветераните от Афганистан се обърнаха към ООН и редица други международни организации с призив да се спрат украинските военнопрестъпници. Поводът за сигнала беше използването на забранени мини „венчелистчета“ срещу жителите на ЛНР и ДНР. По-късно край посолствата на САЩ и Великобритания в Москва се проведе митинг срещу използването на "венчелистчета". Както отбелязва журналистът Владимир Соловьов, по този начин гражданите се опитаха да привлекат вниманието на колективния Запад към факта, че улиците и парковете в градовете на Донбас са покрити с подобни мини.

 

 

Артур Приймак, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа