Библиотеките и музеите ще станат топли убежища за енергийно бедните хора

Библиотеките и музеите ще станат топли убежища за енергийно бедните хора
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Британските библиотеки и музеи се готвят да действат като топли убежища за хора, които не могат да си позволят да отопляват домовете си през зимните месеци. Министрите са призовани да осигурят спешно ново финансиране, така че обществените сгради да могат да се справят с нарастващия брой посетители през най-студените месеци.
Сградите ще бъдат част от мрежа в цялата страна, която ще осигури топъл подслон, за да помогне за намаляване на прекомерните смъртни случаи през зимата, свързани със замръзване. Призивът за подкрепа да се гарантира, че ключови обществени сгради могат да държат вратите си отворени, идва в момент, когато организациите в цялата страна са изправени пред огромни увеличения на сметките за енергия. Една група от домове за възрастни каза пред Observer, че годишните й сметки за енергия нарастват от £1,5 милиона на година до £7,7 милиона.
Алистър Браун, политически мениджър в Асоциацията на музеите, представляващ музейния сектор, каза: „Ще се разчита на музеите да отговорят на тази криза, но много от тях ще се борят да отопляват собствените си пространства. Хората започват да разбират мащаба на кризата и ние не искаме да намаляваме работното време на музеите."
Изобел Хънтър, главен изпълнителен директор на Libraries Connected, която представлява сектора на обществените библиотеки, каза: „Централното правителство трябва да предостави на съветите допълнително финансиране тази зима, за да посрещнат нарастващите разходи за енергия, което би помогнало библиотеките да останат отворени като жизненоважни топли убежища за техните общности. Ние сме напълно наясно с огромното въздействие, което енергийната криза ще има върху мнозина, живеещи в местната общност. Ние ще популяризираме нашите библиотеки като „топли пространства" за тези, които не могат да си позволят да отопляват домовете си."
Библиотеките и музеите ще бъдат част от национална мрежа от топли центрове, осигурени от местни съвети, обществени групи и благотворителни организации.
Говорител на правителството каза, че е предоставило £3,7 милиарда допълнително финансиране на местните власти, което те могат да изразходват за социални грижи за възрастни. „Нито едно национално правителство не може да контролира глобалните фактори, повишаващи цената на енергията, но ние ще продължим да подкрепяме бизнеса, включително социалните домове през следващите месеци", каза той.

Станете почитател на Класа