САЩ: Санкциите не пречат на Русия да провежда инспекции по Нов СТАРТ

САЩ: Санкциите не пречат на Русия да провежда инспекции по Нов СТАРТ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Позицията на Вашингтон, че санкциите не пречат на Москва да провежда инспекции по Нов договор START в Съединените щати, е подвеждаща, се казва в изявлението на руското посолство в САЩ, публикувано по искане на Newsweek да коментира ситуацията с контрола на въоръженията.
„Инспекционните дейности по Новия договор СТАРТ наистина са преустановени от началото на 2020 г. по взаимно съгласие поради пандемията от COVID-19", се казва в изявлението на руското посолство.
„Ние работим в тясно сътрудничество с нашите американски колеги в рамките на Двустранната консултативна комисия Нов СТАРТ, за да премахнем организационните и техническите пречки за възобновяване на инспекциите, някои проблеми са решени, но в никакъв случай не всички", казаха от посолството.
„Останалите проблеми произтичат от антируските ограничителни мерки, наложени едностранно от Съединените щати. Изявлението на Държавния департамент, че санкциите не пречат на нашите инспектори да извършват процедури за проверка на територията на САЩ, е подвеждащо", заявиха руските дипломати.
Сътрудничеството по въпросите на контрола върху въоръженията трябва да се осъществява на равнопоставена основа и при отчитане на взаимните загриженост и интереси, каза руското посолство в Съединените щати.
Руското посолство припомни, че „руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън препотвърдиха ангажимента на своите страни към Нов СТАРТ в посланията от 1 август до участниците в 10-ата конференция за преглед на ДНЯО".
"Президентът на САЩ заяви, че администрацията е готова експедитивно да договори нова рамка за контрол на въоръженията. Въпреки това не сме получили конкретни предложения от Вашингтон за възобновяване на двустранния диалог за стратегическа стабилност", отбелязва руското посолство. Руските дипломати посочиха, че договор Нов СТАРТ изтича след 3,5 години.
"Историческият запис на руско-американските преговори показва, че дори и двете страни да са готови, оставащото време за изработване на споразумение е изключително кратко. Особено като се има предвид, че по инициатива на Вашингтон стратегическите консултации, започнали през 2021 г., бяха замразени", казаха от посолството .
„Най-важното е, че всяко взаимодействие по въпросите на контрола на въоръженията трябва да се извършва на равнопоставена основа, като надлежно се отчитат взаимните опасения и интереси", подчертаха от посолството.

Станете почитател на Класа