Жените във Финландия публикуват парти клипове в подкрепа на премиерката Марин

Жените във Финландия публикуват парти клипове в подкрепа на премиерката Марин
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Стотици финландски жени публикуваха в социалните мрежи свои клипове как танцуват и купонясват в подкрепа на премиера Сана Марин, след като възникна скандал, когато се появи видео как танцува на частно домашно парти.
Филмови мемове на жени, които танцуват и се забавляват с приятели, публикувани с хаштаг #солидарност със Санна, се появиха, след като премиерът се сблъска с критики за поведението си в два видеоклипа, в които тя пее и танцува на парти с приятели и други, забавлявайки се насаме във VIP стая на известен клуб в Хелзинки.
Критиците казаха, че клиповете повдигат въпроси относно нейната лична и политическа преценка. Твърденията за употреба на наркотици по време на партито бяха отхвърлени от премиерката, която каза, че е направила тест за наркотици, който ще бъде оповестен публично, когато стане готов, за да опровергае твърденията.
Тя се защити, като каза, че не е правила нищо друго освен „да танцува, пее, прегръща приятелите си и пие алкохол. Надявам се, че през 2022 г. ще бъде прието, че дори хората, които вземат решения, танцуват, пеят и ходят на партита", каза 36-годишната Марин. В отговор стотици жени публикуваха свои видеоклипове с танци и пиене и я подкрепяха.
Ану Койвунен, професор по джендър изследвания във финландския университет в Турку, каза, че не смята, че полът е решаващ фактор за шума около изтеклото видео. „Самото парти не беше голям проблем, но фактът, че видеото изтече, може да се разглежда като грешка в преценката на премиера по отношение на хората, с които се е обградила. Че не се е сдържала в компания, където не може да има доверие на всички в стаята. Мисля, че това е основният проблем в момента", каза Койвонен.
Петери Ярвинен, експерт по киберсигурност, цитиран от вестник Iltalehti в събота, повдигна възможността Русия да е хакнала телефона или социалните акаунти на някой, който е част от близкия кръг на финландския премиер.

Станете почитател на Класа