Reuters: Импортът на руски въглища в Китай достигна петгодишен рекорд

Reuters: Импортът на руски въглища в Китай достигна петгодишен рекорд
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.08.2022
  • Сподели:

Вносът на руски въглища в Китай през юли се е увеличил с 14% спрямо миналата година и е достигнал най-високото ниво за последните пет години. Това съобщава Reuters. Китай е внесъл 7,42 милиона тона въглища от Русия миналия месец. По този начин е отчетен най-високият месечен показател от началото на 2017 г.


През юни и юли 2021 г. вносът на въглища възлиза съответно на 6,12 и 6,49 млн. тона. Западните страни избягваха руските въглища в навечерието на влизането в сила на санкциите на ЕС срещу неекологичното твърдо гориво от Руската федерация.

На свой ред Индия и Китай се възползваха от забраната за продажба на въглища в Европа, придобивайки руския продукт с отстъпки, които най-вероятно не са икономическа, а политическа последица.

Важен фактор за популярността на руските въглища с термичен коефициент 5500 килокалории (kcal) е тяхната цена.

Според агенцията в края на юли тази година договорите за тази марка гориво са били сключвани за около 150 долара на тон, като се вземат предвид разходите и цената на доставката (железопътен трафик), докато въглищата със същото качество в австралийското пристанище на Нюкасъл са стрували повече от $210 на тон в края на юли.

Някои китайски търговци очакват още повече руски въглища да навлязат в Китай през четвъртото тримесечие, тъй като комуналните предприятия в северен Китай започват да трупат запаси за зимния отоплителен сезон.

Положителните новини за руската добивна индустрия станаха възможни дори на фона на общото намаляване на вноса на въглища от Китай през последните месеци поради рязкото увеличение на местното производство. Но това засегна само доставчиците от Австралия, които не изпратиха нито един тон през отчетния период.

Политическият конфликт между Китай и Австралия обаче е широко известен, така че в настоящата ситуация икономически пречки не са водещи.

Руската промишленост би могла да изнася много повече каменно гориво за Китай, доколкото производствените нива позволяват.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа