Русия има уникален изстребител, ще лети в орбита

Русия има уникален изстребител, ще лети в орбита
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

Новата версия на МиГ-31И е предназначена за извеждане на малки космически кораби в орбита, благодарение на което руските ВВС ще получат уникални способности, пише MWM. МиГ-31 няма равен в чужбина по товароносимост, размери, скорост и височина на полета.

 

Превод от Military Watch Magazine:

 

Русия има уникален изстребител, ще лети в орбита

 

 

МиГ-31 е използван и за разработването на най-мощния по редица параметри ударен изтребител в света — МиГ-31К, който влезе на въоръжение в края на 2017 г. и носи хиперзвукова балистична ракета Х-47М2 с скорост от 10 Маха и обсег от 2000 км. През 2022 г. изтребителят за първи път участва в бойни действия, поразявайки цели в Украйна близо до територията на НАТО.

След МиГ-31К и възобновения противоспътников вариант, който все още носи обозначението МиГ-31Д, МиГ-31И допълнително разшири набора от функции на корпуса на самолета, който е на служба в руската армия.

Това може да увеличи интереса към МиГ-31 в чужбина, както от страна на Казахстан, който вече експлоатира този клас, така и от нови клиенти със собствени космически програми.

В същото време самолетът потенциално може да има както гражданско, така и военно приложение.

Планерът МиГ-31 е ненадминат в чужбина по отношение на полезен товар, размер, скорост и височина, а Русия все повече използва потенциала му, отчасти за да компенсира липсата на самолети, проектирани от постсъветския период в своя флот.

Паркът от прехващачи МиГ-31 също е значително модернизиран от началото на 2010 г.: самолетът не само е с подобрена ситуационната осведоменост, но също така получи стандартни оръжия с ненадминат в света обсег (Р-37M с маса на бойната глава 60 kg може да удари цели на разстояние 400 км). Освен това продължават да се въвеждат нови функции, като например съвместимост с нови класове защитни инфрачервени ракети. Това показва високия приоритет за нови способности, тъй като МиГ осигуряват защита на критичните съоръжения в Калининградска област, Арктика и Сирия.

Доколкото непосредствените му наследници МиГ-31М и МиГ 702 бяха отменени през 90-те години поради липса на средства (като първият вече беше в състояние на готовност), в момента се разработва замяна като част от програмата ПАК ДП.

Въпреки това, като се има предвид разширяването на набора от роли, МиГ-31 може да остане на въоръжение и през 2030 г., ако не и по-късно. В този случай самолетът ще се използва за доставка на балистични ракети и водене на космическа война, независимо дали ще се появи замяна на прехващачите или не.

 

 

Петя Паликрушева, превод е редакция

Станете почитател на Класа