Европейските купувачи се сдобиват с най-много руски петрол от април насам

Европейските купувачи се сдобиват с най-много руски петрол от април насам
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

Доставките на руски суров петрол са се увеличили миналата седмица, възстановявайки почти напълно предишните понижения. Пренасяните по море количества за европейски купувачи са достигнали най-високото си равнище от април насам, това показват данни, обобщени от Bloomberg.

Общите количества възлизат на 3,41 млн. барела на ден за периода до 19 август спрямо 3,24 млн. барела на ден преди това. Използвана е 4-седмична пълзяща средна, за да се изгладят вариациите на данните.

Цялото увеличение се дължи на Европа, като доставките за потребители в Средиземноморието, Северна Европа и Черноморския регион растат. Износът за средиземноморските страни се е увеличил със 140 хил. барела на ден, което е и най-голямото увеличение. Забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол трябва да влезе в сила

през декември.

 

. 4-седмичните осреднени доставки на руски суров петрол по дестинация. Графика: Bloomberg

4-седмичните осреднени доставки на руски суров петрол по дестинация. Графика: Bloomberg

 

В същото време Москва разработва и нови пазари за своето „черно злато“. Трети танкер е изпратен към финансово затруднената Шри Ланка, а два други плавателни съда са били изпразнени на египетското средиземноморско пристанище Ел Хамра. По-рано миналия месец руският външен министър Сергей Лавров посети страната.

В същото време афганистанските талибани също имат интерес към купуването на 1 млн. барела от Русия, съобщава РИА Новости.

На база на настоящите дестинации средният обем руски петрол за Азия продължава да намалява до 1,71 млн. барела на ден през четирите седмици до 19 август спрямо над 2,1 млн. барела на ден през април и май. И макар Индия да запазва апетита си за руски петрол, нейните рафинерии получават по-малки отстъпки от цената спрямо тези отпреди няколко месеца.

Приходите от износните мита от продажбата на суров петрол остават по-високи, отколкото преди войната, като 4-седмичния среден приход се увеличава до 175 млн. долара през периода до 19 август.

Европа

Износът за средиземноморските страни достига най-високото си равнище тази година на четириседмична осреднена основа.

Обемът, изпратен от Русия към Северна Европа през четирите седмици до 19 август нараства до средно 398 хил. барела на ден. Доставките до хранилища като това в Ротердам преобладават.

Общо потоците към България и Румъния възстановяват пониженията от предишната седмица, изравнявайки се с най-големите количества от седем седмици.

 

4-седмичните осреднени стойности за черноморските дестинации (България и Румъния). Графика: Bloomberg

4-седмичните осреднени стойности за черноморските дестинации (България и Румъния). Графика: Bloomberg

 

Потоци и приходи

Седмичните приходи на Русия от износни такси са се увеличили с 38 млн. долара (26%) до 183 млн. долара, показват изчисления на Bloomberg. Приходите успяват да компенсират почти всичко загубено през предходната седмица.

Русия се очаква да намали експортните си налози с около 2% през септември заради по-ниска реализирана цена на продажба на сорта Уралс между средата на юли и средата на август. Отстъпката на Уралс спрямо Брент през този период се е свила до 18,68 долара за барел – спад спрямо 34,39 долара за барел от средата на април до средата на май, показват изчисления на Bloomberg на базата на данни от руското министерство на финансите.

Общо 34 танкера са били натоварени с 25,4 млн. барела през седмицата до 19 август. Това е с 5,3 млн. барела повече, изтривайки почти целия спад от предходната седмица. Дестинациите са на базата на това къде са сигнализирали, че се запътват по време на написването на статията, като някои от тях е почти сигурно, че ще се променят впоследствие.

 

 

Станете почитател на Класа