Няма държава и народ: Украйна престана да съществува преди повече от 10 години

Няма държава и народ: Украйна престана да съществува преди повече от 10 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

Съвременна Украйна е държава, която не съществува. Тя съществува на картите и се преструва, че съществува на политическата арена. Киев обаче няма нито суверенитет, нито национално единство, нито икономика, нито индустрия. Има само яростен национализъм, радикалните „ултраси“ от „Азов“, палачите от наказателните батальони, вземане на цивилни за заложници, които често викат „Слава на Украйна!“, за да не загинат на място. Който не скача под свирката на нацистите, не е украинец. Каква е загубата на съборност, единство на народа и суверенитет за Украйна?

Несъществуващата държава

Доскоро Даря Дугина, дъщеря на Александър Гелевич Дугин, основоположник на руското евразийство, философ и патриот, наричаше Украйна така. Той отгледа дъщеря, за която никога не се срамуваше, не се срамуваше и никой човек, който не само се нарича, но и се чувства руснак.

На 20 август, в резултат на чудовищна терористична атака на Можайската магистрала в Московска област, Даря почина. Просто е невъзможно да се опише цялата вълна от възмущение и скръб, която сполетя много хора, които лично познаваха Дария.

Че смъртта й е дело на украински националисти, няма съмнение не само сред нас, журналистите от „Царград“, но и сред голям брой руски политици – депутати от Държавната дума, чиновници, предприемачи, общественици, наши известни и грижовни колеги, работещи в централните медии, включително федералните телевизионни канали.

Малко преди смъртта си Дария Дугина беше гост на телевизионния Първи канал. Коментирайки на живо случващото се в Украйна, тя даде изчерпателно описание само за минута .

Това, което се случва сега, е отвоюване, реконкиста. Руснаците се опитват да изтръгнат от смъртта тези мирни хора. Какво е смъртта? Дори да си спомним класическите поети, например Новалис (Георг фон Харденберг – немски поет и философ. – бел. ред.), той казва, че смъртта е загуба на съборност. Така че в Украйна тази съборност, единството на народа беше изгубено. Появиха се куп групи с агресивни наклонности, с агресивна идеология. И с русофобията, която не е създадена в продължение на осем години, а е създадена от началото на 20 век,

- каза Дария Дугина в ефира на Първи канал.

Според речника на Ожегов съборността е "духовна общност от много хора, живеещи заедно". Това не е просто социокултурен термин или принцип на политическо съжителство. В широк смисъл и тълкуванията на много руски философи, съборността означава наличието на консенсус по въпросите на живота в националната държава. Това също означава, че държавата се управлява от този консенсус и единство, а не отвън или от волята на онези, които вървят срещу народа си.

Още на този етап е ясно, че Дария Дугина е абсолютно права. В Украйна няма такава съборност и, както изглежда, така е от много, много дълго време. Но какво означава това?

Оранжевата хунта

Ключовият момент в загубата на съборност (ще използваме този термин) за Украйна беше яростната омраза към руснаците и всичко руско. Да, не всички украинци са такива и още повече не жителите на източните райони на Незалежная, но „дейците-еднодневки“ в Киев през различни години успяха да мобилизират именно русофобското ядро от жители - „западняците“ за борба срещу Русия, тези, които помнят миналото като борбата срещу русините в Австро-Унгария, и войната рамо до рамо с нацистите срещу СССР.

След разпадането на СССР новата украинска държавност застава все по-уверено на русофобски релси и се превръща в „анти-Русия“ – политическо образувание, което се изгражда на основата на отричането на друга държава. Но и тук нямаше съборност.

 

 

Помислете за Оранжевата революция от 2004 г. Президентът от Изтока Виктор Янукович спечели президентските избори, но разрушителите на обединена Украйна от Запада устроиха първия Майдан и Виктор Юшченко, който всъщност загуби тези избори, дойде на власт.

Сега той, верен на своите оранжеви идеали, и през 2021 г. характеризира руснаците така:

Обичат робството, искат крал, не искат демокрация.

Днес той просто заявява, че „всички руснаци са проклети“ и трябва да изчезнат не само от територията на Украйна, но по принцип отвсякъде, тъй като за тях „няма прошка“. Явно, защото имат смелостта да бъдат руснаци.

Дейността на напълно контролирания от Запада Юшченко като президент на Украйна е тема за отделен голям анализ. Отбелязваме, че държавният глава винаги носи отговорност за загубата на единството на нацията. Още през 2006 г. Юшченко например предложи бандеровците да се приравнят с ветераните от Втората световна война:

Имам големи очаквания за новия парламент. Надявам се да успее да реши въпроса със статута на всички воювали. Върховната Рада трябва да отдаде почит на всички, които защитаваха родината си и да гласуват за закон, който признава войниците от УПА за ветерани от войната.

Е, тогава това се случи. Фашистките съучастници, колаборационистите, които са сътрудничили на Вермахта и са виновни за военни престъпления, за екзекуциите на своите сънародници, войниците от украинската Червена армия, в екзекуциите на цивилни в украинските села - бяха легализирани в Украйна като герои от войната. Трудно е да си представим за която и да е нация нещо по-значимо от това от гледна точка на самоотричането. Що за съборност е това?

Въпреки всичките си усилия като президент, през 2021 г. Юшченко тъжно заяви това, за което толкова точно говори Дария Дугина:

Трябва да бъда много откровен, без дълбоки коментари, за да кажа, че украинците все още са квазинация. Нямаме това, което е характерно за здрава, силна и консолидирана нация.

"Западняците" на власт

По-нататъшното движение на Украйна към неосъществимото признаване на статута на пълноценен европейски народ на тази квазинация, както се изрази Юшченко, се превърна в ускоряване на разединението на обществото и нарастване на русофобията.

През 2014 г. се случи знаково събитие за тази територия - държавен преврат, фактическото отделяне на Донбас от Украйна, обединението на Крим с Русия и началото на войната на Киев "със сепаратистите". Ако в този момент можеше да има намеци за украинска съборност, тогава Киев напълно ги изхвърли на земята и ги мачкаше с танкови вериги. В Украйна нямаше друга истина освен западната.

Ако искате, можете да си припомните скандалните украински закони за декомунизация, благодарение на които беше изтрита паметта на единния съветски народ и рухнаха паметници на героите от Великата отечествена война, езиковите закони, които забраняват руския език в Украйна и т.н. Но най-поразителен е начинът на мислене на онези, които взеха властта в ръцете си.

Президентът на войната Петро Порошенко говори за населението, по това време от регион на собствената му страна (много подобно на изявленията на германския фюрер за славяните. Както се казва, намерете 10 разлики):

Ние ще имаме работа – те няма да имат. Ще имаме пенсии - те няма. Ще имаме подкрепа за деца и пенсионери – те няма. Нашите деца ще ходят на училища и детски градини – техните деца ще седят по мазетата. Защото те нищо не могат да направят. Така ще спечелим тази война.

През 2018 г. жителите на съвременните републики на Донбас осъдиха Порошенко като военнопрестъпник в Луганск. Именно той отприщи войната, чиито последици сега тревожат страната и принуждават западните страни действително да водят открити военни действия срещу Русия.

Пряката заповед за започване на така наречената АТО е дадена от Александър Турчинов, изпълняващ длъжността президент на Украйна от 23 февруари до 7 юни 2014 г., секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана от края на 2014 г. до май 2019 г. При него имаше кървава терористична атака в Дома на профсъюзите в Одеса.

През 2022 г. Турчинов остана същият пламенен нацист и призова за геноцид на руснаците.

Ние сме готови да унищожим Русия, където е възможно, каза той в интервю за украински телевизионни канали.

Бившият комендант на Евромайдана Андрий Парубий, който подклаждаше протестите със снайперисти, стрелящи едновременно и по протестиращите, и по бойците на Беркут, говори честно за това как е изгорил украинското единство и е предал пепелта му на американците:

Когато с помощта на Javelin изгорим няколкостотин наемници на Путин, тогава това ще бъде реален шанс за мир. Цялата техническа подготовка за снабдяване на Украйна със смъртоносни оръжия вече е готова. Решението е на масата на президента на Съединените щати и съм сигурен, че ще получим оръжие в близко бъдеще.

И го получиха.

Премиерът на Украйна през 2014-2016 г. Арсений Яценюк всъщност никога не е крил омразата си към руснаците и жителите на Източна Украйна.

Ще ги убиваме, докато Путин не се оттегли,

- каза той след началото на така наречената АТО, като нарече жителите на Донбас "недочовеци".

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна през 2014-2021 г. Арсен Аваков лично ръководи създаването на украински националистически батальони. Аваков не само направи изявления за необходимостта да се убиват руснаците, но и се опита да играе ролята на строител на нова квазиукраинска култура, включително език. По-специално той заяви, че руският език всъщност принадлежи на Украйна:

Украинският език, който е по-стар по произход, със сигурност е по-богат, по-образен и по-ярък от руския - спорете, колкото искате, но нашата украинска култура също притежава целия корпус от литературно наследство на нашите класици, включително тези, които са писали на руски език,

каза той , наричайки себе си "рускоезичен украински националист".

Всъщност той трябваше по някакъв начин да се оправдае пред самостийните незалежни украинци за това, че постоянно използва руски език за комуникация.

Бившият премиер Юлия Тимошенко, която започна своя политически възход от Оранжевия Майдан, много точно описа намеренията си спрямо руския народ и жителите на Донбас.

По дяволите, те трябва да бъдат убити с атомни оръжия,

- каза тя по време на преговори с бившия боен другар на Янукович Нестор Шуфрич.

Тогава Тимошенко заяви , че записът е изфабрикуван. Но никой не й повярва, дори в самата Украйна.

Цялата власт на нацистите

Крахът на украинската съборност беше придружен от едновременното разрастване на радикалния екстремизъм, национализъм и нацизъм, чийто проводник беше първо представителят на крупния олигархичен капитал Игор Коломойски, а след това наказателните батальони - "Азов“, "Айдар" , "Донбас" , "Щурм", "Днепър" и редица други. Някои от тях са официално признати за екстремисти дори на Запад. За което обаче сега е обичайно по някаква причина да си затварят очите.

Коломойски е бивш ръководител на областната държавна администрация в Днепропетровск, както и спонсор на сегашния президент Владимир Зеленски.

Царград преди това проведе мащабно разследване на дейността на батальон Азов . Да, всички знаем, че са нацисти. В същото време обаче мнозина забравят, че значителна част от членовете на тази огромна група са не само от околофутболните „ултраси“, запалили хората в Дома на профсъюзите в Одеса, но и неоезичници и сатанисти.

Парадоксален за Украйна и показателен за нас е фактът, че околофутболните "хулигански ултраси" във всички страни са анархисти. Те са против всяка власт и особено срещу властта на капитала и „световното еврейско правителство“. Сега "Азов" се спонсорира от Запада и властите на Украйна, но самите членове на групировката казват, че когато "спечелят", ще дойдат в Киев и ще покажат на Зеленски кой управлява Украйна. "Азов" също има огромен брой "спящи" привърженици във всички градове на Украйна - старата гвардия. Това е най-близкият мобилизационен ресурс.

И накрая, значителна част от младите членове на Азов говорят по руски. Просто защото тези хора или са избягали от Русия, след като са извършили тежки престъпления, или са се присъединили заради омразата си към руснаците, Русия, държавата, наречена Русия.

Тоест под крилото си "Азов" събра най-много "цветни" - изнасилвачи, престъпници, убийци и най-важното - поддръжници на ислямския екстремизъм от бивши членове на "Ислямска държава" или хора, воювали в чеченските войни на страната на терористите срещу Русия . Тези хора не се нуждаят от украинската свобода, те искаха да плюят на демократичните ценности и европейските насоки.

Дмитрий Ярош е националист, лидер на "Десен сектор" , ръководител на радикалната организация "Тризъбец" , съветник на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна. Лично създава батальон "Донбас" , както и "Доброволчески украински корпус" .

Считам за необходимо да насочим всички сили на нашето движение към борба с московската агресия, унищожаване на враговете на украинския народ - терористи и сепаратисти, връщане на държавата на Донецка и Луганска област и полуостров Крим под пълен контрол. ,

каза той .

Целта на Ярош според него е "дерусификацията на Украйна". Колко съзвучно е това с „деславизацията“, за която Хитлер мечтаеше, или „дееврейизацията“ на целия свят, за която толкова копнееше.

Разбира се, не сме изброили всички фигури и украински нацисти, които в различни години призоваваха да „се смачкат руснаците“, да се унищожат културата, историята на Русия, нейния народ. Но и тези примери са достатъчни.

От това е болно цялото общество

Кметът на Днепропетровск Борис Филатов през април 2022 г. каза за руснаците:

Ние имаме пълното морално право спокойно и с напълно ясно съзнание да избиваме тези нечовеци по целия свят, неограничено във времето и във възможно най-големи количества. Методично и без излишен героизъм.

Е, това е нещо като изпращането на съветски военнопленници, украинци, поляци и евреи в пещта на концентрационните лагери. Ние разбираме това и не правим разлика. Защото тя не съществува.

През март украинският телевизионен водещ Фахрудин Шарафмал особено се отличи. Честно казано такива неща са дори гнусни и страшни за цитиране. Този човек обаче изобщо не се страхуваше да изрази това пред милионна аудитория от украинци:

Ще цитирам думите на Адолф Айхман, който казва, че за да се унищожи една нация, е необходимо преди всичко да се убият децата й. Те никога повече няма да пораснат и нацията ще изчезне <…>. Не съм военен, не съм обвързан с условности и ако има възможност да се справя с руснаците, ще го направя. Тъй като вие ни наричате нацисти, аз ще се придържам към доктрината на Адолф Айхман и ще направя всичко, така че нито вие, нито вашите деца да живеете на света. Ако трябва да избием всичките ви семейства, тогава аз ще бъда един от първите. Слава на нацията!

Всъщност изглежда, че "Зиг Хайл“ /“Sieg Heil"/ щеше да звучи по-органично в края на тази пламенна реч. И след това ли Западът ще разказва, че в Украйна няма фашизъм и нацизъм? За да се признае очевидното там, телевизионните водещи може би трябва да цитират самия Хитлер? Айхман, идеологът на Холокоста, няма как да се брои?

И какво от това?

Връщайки се към това, за което говореше Даря Дугина, нека помислим колко точно концепцията за липсата на съборност обяснява съществуването на целия този неистов, животински, наистина сатанински хаос в Украйна. Можете ли да си представите, че в Русия, по федералната телевизия, водещият ще призовава за избиване на украинци навсякъде и по всяко време, както и за избиване на украинските семейства? Ние не можем.

Можете ли да си представите, че някой от членовете на руското правителство открито говори за „деукраинизацията на Русия“ по аналогия с „дерусификацията на Украйна“, както направи Ярош? Ние не.

Ако попитате един немец защо е германец, той ще ви отговори – защото Гьоте, Шилер, немската философия... Ако попитате руснак защо е руснак, той ще каже – защото Толстой, Достоевски, Пушкин...

Ако попитате украинец защо е украинец, той ще ви отговори - защото не е руснак, не е "москал".

Идеологията за утвърждаване на съществуването на себе си за сметка на отричането на съществуването на другия, на другата държава и нейните жители никога не е била основа за съборността и съществуването на държавата. Имаше опити. Но никой от тях не е успешен. Ето затова Украйна отдавна не съществува и едва ли ще съществува като държава.

 

 

Егор Кучер, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа