Шефът на NSO - фирмата за шпионски софтуер Pegasus - се оттегля

Шефът на NSO - фирмата за шпионски софтуер Pegasus - се оттегля
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

Израелската NSO Group, която произвежда глобално противоречивия шпионски софтуер Pegasus, заяви в неделя, че нейният изпълнителен директор Шалев Хулио ще се оттегли, като част от реорганизация на фирмата.
Задлъжнялата частна компания също така заяви, че ще фокусира продажбите си върху страни, принадлежащи към алианса на НАТО.
„NSO Group обяви днес, че компанията ще се реорганизира и изпълнителният директор Шалев Хулио ще се оттегли", каза говорител на компанията в изявление.
„Главният оперативен директор на фирмата, Ярон Шохат, сега ще поеме ръководството и ще управлява процеса на реорганизация", добави говорителят.
„Реорганизацията ще проучи всички аспекти на нейния бизнес, включително рационализиране на нейните операции, за да гарантира, че NSO ще остане една от водещите в света високотехнологични компании за киберразузнаване, фокусирана върху страните-членки на НАТО".
Шпионският софтуер Pegasus се използва за проникване в мобилни телефони и извличане на данни или активиране на камери или микрофони.
NSO Group казва, че софтуерът се продава само на правителствени агенции за насочване към престъпници и терористи, а продажбите изискват одобрение от израелското правителство.
Въпреки това се твърди, че шпионският софтуер е бил използван от чужди правителства срещу дисиденти, журналисти, дипломати и членове на духовенството. Сред клиентите му са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Унгария и Индия.
През ноември 2021 г. администрацията на Байдън постави компанията в черен списък на САЩ, след като установи, че е действала „в противоречие с външната политика и интересите на националната сигурност на САЩ".
Новото обозначение – което поставя NSO в компанията на хакери от Китай и Русия – дойде три месеца след като консорциум от журналисти, работещи с френската група с нестопанска цел Forbidden Stories, разкри множество случаи на журналисти и активисти, които са били хакнати от чужди правителства, използвайки шпионския софтуер, включително американски граждани.
The Guardian и други членове на консорциума също разкриха, че мобилните номера на Еманюел Макрон, френския президент, и почти целия му кабинет се съдържат в изтекъл списък на лица, които са били избрани като възможни цели за наблюдение.

Станете почитател на Класа