САЩ и Южна Корея започват най-големите от години военни учения

САЩ и Южна Корея започват най-големите от години военни учения
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.08.2022
  • Сподели:

САЩ и Южна Корея започнаха най-големите си съвместни военни учения от години – демонстрация на сила, която се очаква да повиши напрежението с все по-враждебната Северна Корея. Съобщава се, че те ще включват симулирани съвместни атаки, подсилване на фронтовата линия с оръжия и гориво и премахване на оръжия за масово унищожение. Ученията са отговор на увеличения обем и мащаб на (севернокорейските) ракетни тестове през последната година.
Ученията, известни като Ulchi Freedom Shield, се разглеждат като знак за решимостта на съюзниците да възстановят широкомащабното обучение, след като отмениха някои редовни учения и намалиха други, за да улеснят ядрените преговори, а също и поради пандемията от Covid-19.
Подробности за операцията не са разкрити, но в минали учения са участвали десетки хиляди войници и голям брой самолети, бойни кораби и танкове.
Ученията през 2019 г. бяха отменени след първата среща на върха на Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур. Изненадващата отстъпка на Тръмп беше възприета като опит да убеди Ким да се откаже от програмата си за ядрени оръжия на фона на бурна дипломация, водена от тогавашния президент и неговия южнокорейски колега Мун Дже-ин.
Четири години по-късно Вашингтон и Сеул нямат какво съществено да покажат в усилията си за ангажиране. Северът възобнови ракетните изпитания – включително първото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета в пълен обсег от 2017 г. насам – и нарастват спекулациите, че се готви да проведе седмият си ядрен опит.
САЩ заявиха, че ще обмислят разполагането на стратегически активи – които теоретично биха могли да включват тактически ядрени оръжия – ако Северът тества ядрено устройство.
Новият президент на Южна Корея, Юн Сук Йол, встъпи в длъжност през май, обещавайки по-твърда линия срещу севернокорейските провокации, която ще включва нормализиране на военните учения и засилване на отбраната на страната срещу Севера.
Възобновяването на ученията предполага, че Южна Корея и САЩ, които имат 28 500 войници в страната, са се върнали към стабилни демонстрации на своята комбинирана военна мощ след подновяването на тестовете на балистични ракети от Северна Корея.
„Значението на това съвместно учение е възстановяването на алианса Южна Корея-САЩ и укрепването на позицията на комбинираната отбрана чрез нормализиране на... комбинирани учения и обучение на място", каза южнокорейското министерство на отбраната.
Докато съюзниците настояват, че полевите учения са предназначени да планират отговора си на севернокорейска атака, Пхенян рутинно ги осъжда като репетиция за нахлуване и в миналото е отговарял с изстрелвания на ракети.

Станете почитател на Класа