Израел няма да продаде най-новите си оръжия на Украйна поради високите рискове

Израел няма да продаде най-новите си оръжия на Украйна поради високите рискове
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.08.2022
  • Сподели:

Израел няма да продава системата за противоракетна отбрана (ПРО) «Железен купол» и ракетите Spike на Украйна поради ненадеждността на режима в Киев и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това заяви в интервю за Bild израелският офицер и военен анализатор Игал Левин. Според него Тел Авив се опасява, че технологиите ще попаднат в Русия, където ще бъдат изучени и предадени на Иран и Сирия.

 

Проблемът с масовата продажба на украински западни оръжия на черния пазар, а понякога и директно на всякакви групи в Близкия изток, стана основен за „партньорите“ на Киев относно предоставянето на военна помощ.

Израел не прави изключение в случая.

Според израелския военен анализатор Игал Левин, опасенията са, че модерните системи като «Железен купол» или Spike ще бъдат завзети от руската армия или тайно закупени от нея от делови украински офицери, както бе направено с 2-те френски 155-mm самоходни оръдия CAESAR или американска РСЗО HIMARS.

„Една от причините, поради които Израел не продава ракетите Spike, а пък «Железният купол» не се продава никъде, е страхът, че технологията ще попадне в ръцете на Русия. … Защото Русия веднага ще я предаде на Иран и на Сирия, на режима на Асад. А това са преки врагове на Израел“, каза експертът.

По-рано Newsweek отново зададе въпрос за гаранциите, че оръжията, доставени от Запада на Украйна, няма да „отидат при трети страни“.

Редица западни експерти заявиха, че ситуацията с военната помощ за Украйна в момента все повече напомня афганистанския сценарий, когато избягалият от страната корумпиран режим ще погълне милиарди западна финансова и военна помощ.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа