Западните медии застанаха на страната на убийците на Дугина

Западните медии застанаха на страната на убийците на Дугина
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.08.2022
  • Сподели:

Абсолютно фантастични епитети и определения използват западните медии за философа Александър Дугин, бащата на убитата преди ден в Москва Дария Дугина. Какво пишат по този въпрос европейски и американски издания и защо реакцията им изглежда не само неадекватна, но дори нечовешка?

Американските и европейските медии все още не са достигнали нивото на озверялост на украинските си колеги, за да се радват открито с тях за убийството на Дария Платонова (Дугина) - но никой от тях не показа дори капка съжаление за убийството на „руската пропагандистка” и „дъщерята на руския пропагандист”.

И всички се радват между редовете. Според тяхно не открито, но доста разпознаваемо мнение това убийство е справедливо и целесъобразно.

И така, някои публикации - макар и завоалирани - казват, че убийството на Дугина е възмездие за греховете на баща ѝ. Смята се, че целта на нападението е бил нейният баща, руският философ Александър Дугин, който е смятан за "мозъка на Путин", пише Би-Би-Си. „Неговата антизападна, крайнонационалистическа философия се превърна в доминираща политическа идеология в Русия и помогна за оформянето на експанзионистичната външна политика на Владимир Путин, особено в украинска посока“, допълва изданието.

Британският „Сън“ нарича Дугин "неонацистки мистик", "крайнодесен расистки философ", а „Телеграф“ - "Распутин на Путин".

„Дугин е крайнодесен руски националист, който помогна за оформянето на идеологическата основа за нахлуването на Русия в Украйна“, се съгласява „Вашингтон Пост“. „Дугин беше главният архитект на концепцията на Путин за „Руския свят“, уверено е американското издание „Дейли Бийст“.

Междувременно Александър Дугин не е нито нацист, нито расист, още по-малко „мозъкът на Путин“. „Дугин беше по-популярен и търсен на Запад, отколкото в Русия. Той е полиглот, който говори свободно 20 езика, което означава, че при пристигането си в която и да е страна може да дава интервюта за местни медии на техния език. Неговата популярност стана една от причините Дугин да бъде считан и позициониран в Европа като съветник на Кремъл, въпреки че всъщност Александър Дугин не е свързван с Кремъл от много дълго време. В същото време самият философ подкрепяше тази репутация, тъй като тя го направи още по-търсен на Запад “, обяснява политологът Олег Бондаренко.

Британският „Гардиън“ е съгласен с идеята, че влиянието на Дугин върху идеологията на Москва е минимално – но все пак го смята за „агент на Путин“. „Кремъл все още използва Дугин чрез държавните медии. Понякога възприема агресивната му идеология, а понякога го използва, за да дискредитира призивите за по-агресивен национализъм в руската политика.“ Тоест, изданието също така дава да се разбере, че не съжалява особено за убийството на дъщеря му - и още повече не осъжда убийците. Нито „Гардиън“, нито „Вашингтон Пост - като цяло нито една от западните публикации не осъди убийството на момичето.

Нещо повече, те дори са доволни от това убийство. В крайна сметка атаката трябваше, според организаторите, да докаже слабостта на руското правителство. „Идеята на организаторите беше проста – днес Си-Ен-Ен, Би-Би-Си и всички други западни медии трябваше да излязат със заглавия „Взривиха главния идеолог на Путин“. Това би била новина номер едно не само за деня, но и за месеца. Освен това ще излезе в навечерието на Деня на независимостта на Украйна, което ще покаже какво могат да постигнат Киев и Западът, като работят заедно“, казва Олег Бондаренко.

Идеята се провали, вместо Дугин във взривената кола беше дъщеря му, но все пак писаха за слабост. „Ако експлозията на колата наистина е свързана с войната, тогава за първи път от септември насилието, което се отприщи в Украйна, достигна до руската столица. То удари семейството на съюзник на Кремъл в един от най-модерните квартали на Москва “, пише „Гардиън“.

„Няколко проруски служители вече бяха убити в Южна Украйна, извършват се атаки срещу оръжейни складове и летища в Крим. Има също съобщения за палежи на руски военни служби за регистрация и набор и атаки срещу железопътни линии, използвани от Кремъл за изпращане на армии в Украйна. Но никой дори не си е представял, че партизаните (това е думата, която използва изданието) ще ударят вътрешните хора на Кремъл, които живеят в Москва “, посочва „Дейли Телеграф“.

Други медии са по-умерени в прогнозите си. Консервативният американски „Фокс Нюз“, позовавайки се на украински официални лица, също смята, че Москва ще отмъсти за убийството на Дария - и ще го направи точно в Деня на независимостта на Украйна 24 август. „Всички служители, които работят в правителствения квартал на Киев, са помолени да преминат на дистанционна работа за една седмица“, пише изданието, цитирайки украински медии.

Всъщност именно този отговор, а не убийството на Дугина, тревожи западните медии и именно него местните политици ще осъдят дълбоко. Западът застава на страната на убийците, а не на тези, които се опитват да ги спрат - и не се колебае да го демонстрира.

 

Кеворк Мирзаян, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа