Ноам Чомски: «Никой на Запад не се интересува от съдбата на украинците: дори всички те да умрат»

Ноам Чомски: «Никой на Запад не се интересува от съдбата на украинците: дори всички те да умрат»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2022
  • Сподели:

Лингвистът Ноам Чомски за половинвековната си правозащитна дейност многократно е влизал в конфликт с «мейнстрийма», пише германският «Велт». Той отказва да хвърли цялата вина за конфликта върху Русия. В днешните условия в САЩ за подобна позиция може да последва сериозно «наказание». Но Чомски все още върви срещу течението.

 

Превод от Der Spiegel: 

 

Ноам Чомски вече десетилетия критикува последиците от капитализма, глобализма и политиката на Вашингтон.

Това е съкратената версия на отговорите на Чомски на интервюто, което за първи път се появи на страниците на полската «Gazeta Wyborczy» — партньорско издание на Welt.

НЧ: Путин го казва много ясно. Той и неговият външен министър Сергей Лавров твърдяха, че непосредствената цел на Русия е „денацификацията“ и „демилитаризацията“ на Украйна, както и защитата на населението на Донбас.

Другите руски лидери — Елцин, Горбачов, Медведев — също защитиха мнението, че на Украйна и Грузия трябва да им бъде забранено да се присъединят към НАТО.

В продължение на три десетилетия множество представители на американската външна политика повтарят едно и също.

Те съвсем справедливо се позоваха на факта, че приемането на Украйна и Грузия във военен съюз, насочен срещу Русия, ще се разглежда от Кремъл като акт на агресия.

Войната може или да бъде спряна дипломатически, или една от страните трябва да се предаде.

Русия не мисли да се отказва.

Така че, според логиката на Запада, конфликтът в Украйна трябва да продължи, докато Русия бъде победена.

Не е нужно да си гений, за да разбереш, че никой на Запад не се интересува от съдбата на украинците: дори всички те да умрат.

Искам да подчертая, че не поставям под въпрос правото на украинския народ да взема свои собствени решения. Но също така народите на САЩ, Обединеното кралство или Германия трябва да имат правото да решат дали са готови за конфликт, който може да унищожи всичко.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа