Износът на американски петрол се очаква да достигне рекорд през 2023 г.

Износът на американски петрол се очаква да достигне рекорд през 2023 г.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2022
  • Сподели:

Продажбите на американски суров петрол в чужбина се очаква да достигнат нови рекорди през следващата година, тъй като американският петрол заема все по-голям пазарен дял в Европа.

По-рано този месец седмичните данни на правителството показаха, че безпрецедентните 5 млн. барела петрол се изнасят всеки ден, пише Bloomberg.

Доставките ще достигнат средно над 4 млн. барела на ден през следващите няколко месеца и през следващата година, според най-оптимистичните в петролната индустрия.

В свят, който затъва във все по-тежка енергийна криза, САЩ стабилно се превръщат в предпочитан доставчик на все по-големи количества петрол. Страната вероятно ще остане в тази позиция, тъй като свободният капацитет на ОПЕК+ е ограничен, а Европейският съюз (ЕС) ще прекрати по-голямата част от покупката на руски петрол през декември.

Цените на горивата скочиха след инвазията на Русия в Украйна, която преобърна потоците. „Изключителната“ нестабилност на пазара на петролни фючърси в резултат на ниската ликвидност накара министъра на петрола на Саудитска Арабия да обмисли по-нататъшни съкращения на доставките въпреки недостига на предлагането.

Американските доставчици, които увеличават пазарния си дял в цяла Европа, вероятно ще задържат позициите си през следващите две години, тъй като други производители, включително тези в Северно море и Западна Африка, не увеличават производството си толкова стабилно, казва Конър Макфадън, ръководител петрол за Европа в Trafigura, която е сред най-големите износители на американски суров петрол.

Въпреки че приключването на освобождаването на петрол от американските резерви тази есен може да забави износа за кратко, малко е вероятно изходящите потоци да бъдат нарушени в дългосрочен план, според проучване на индустриални анализатори. Американските сондажи увеличават добивите, макар и с умерени темпове, но не се очаква рафиниращият капацитет на страната да се разшири. Това оставя повече петрол за износ.

Всъщност седмичният износ надхвърля 4 млн. барела дневно за няколко последователни седмици за първи път от вдигането на забраната за износ в края на 2015 г., според последните данни на Администрацията за енергийна информация, публикувани в сряда.

Очаква се годишните доставки на суров петрол от САЩ в чужбина да достигнат средно в диапазона 3,3 - 3,6 млн. барела дневно тази година от 3 млн. през 2021 г., според анализаторите от ESAI Energy, Rapidan Energy Group и Kpler. Изходящите потоци вероятно ще достигнат средно 4,3 млн. барела дневно през следващата година, според петролния анализатор на ESAI Елизабет Мърфи.

Голяма част от този износ ще е за Европа, които начертават нови линии за доставки преди декемврийския бойкот на руския петрол. В момента САЩ представляват около 16% от европейския внос на суров петрол, пренасян по вода, което е малко повече от 15,3% дял отпреди войната.

Не става дума само за запълване на зейналата енергийна дупка в Европа, оставена от Русия. Американските потоци вече заместват барели от други традиционни доставчици за Европа, включително Казахстан, където износът на петрол прекъсва заради технически проблеми.

Обемите от САЩ намаляват пазарния дял на Западна Африка в Европа, както и помагат за компенсиране на прекъснатите потоци на суров петрол от Либия поради политически обусловени прекъсвания на производството, казва Хънтър Корнфайнд, анализатор на петролния пазар в Rapidan.

Притокът на американски петрол оказва натиск и върху регионалните европейски суровини. В началото на седмицата суровият петрол Ekofisk, светло-сладък клас в Северно море, който се конкурира с доставките от САЩ, се търгуваше с около 3,5 долара над Dated Brent. Преди месец разликата беше 7 долара. Междувременно суровият петрол Forties, друг сорт в Северно море, се търгува с отстъпка от 70 цента при премия от 5 долара преди месец.

Покупките от Азия също са от ключово значение за поддържането на високия износ на суров петрол от САЩ. През последните два месеца азиатските страни натрупаха големи количества американски петрол, тъй като конкуренцията с доставките от Близкия изток се разгорещява. „Дългосрочната тенденция в свят, който се нуждае от повече петрол, е, че САЩ ще изнасят повече“, казва Макфадън.

Все пак големи количества руски петрол все още се насочват към Китай и Индия след нахлуването в Украйна.

 

 

Станете почитател на Класа