Марио Драги призова за таван на цените на руския газ в ЕС

Марио Драги призова за таван на цените на руския газ в ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2022
  • Сподели:

Държавите от Европейския съюз трябва да се споразумеят за определяне на горна граница на цената на природния газ, внасян от Русия, за да облекчат тежестта от растящите цени върху бизнеса и домакинствата, заяви в сряда италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. 

Драги обвини Русия, че използва доставките на газ като оръжие срещу Украйна и нейните европейски съюзници, което Москва отрича. 

"Италианското правителство настоява силно на европейско ниво за максимален таван на цената на руския газ, който внасяме", каза Драги на конференция в италианския град Римини.

"Някои страни продължават да се противопоставят на тази идея, защото се опасяват, че Москва може да прекъсне доставките", добави Драги, който предстои да се оттегли от премиерския пост след изборите следващия месец. 

"Но множеството спирания на доставките на руски газ това лято показаха границите на тази позиция", каза той. Драги посочи, че въпросът ще бъде обсъден на следващата среща на лидерите на ЕС и също така призова да се предприемат стъпки за отделяне на цената на газа от цената, начислявана за електроенергия.

Европейската комисия заяви този месец, че "спешно оценява различните възможности за въвеждане на тавани на цените на газа", без да уточнява под каква форма може да стане това. 

Следващата среща на върха на лидерите на ЕС е насрочена за октомври. 

Драги заяви още, че Италия ще прекрати вноса на руски газ до есента на 2024 г., ако дотогава влязат в експлоатация две инсталации за регазификация, както е планирано. През последните няколко месеца Италия вече намали наполовина зависимостта си от руския газ, който представляваше 40% от вноса на газ миналата година, добави той.

 

Станете почитател на Класа