С кого воюва украинският посланик и защо мълчи президентът на Казахстан?

С кого воюва украинският посланик и защо мълчи президентът на Казахстан?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.08.2022
  • Сподели:

Онзи ден посланикът на Украйна в Казахстан Пьотър Врублевски реши да разговаря с казахстанските националисти. Разговорът се оказа толкова „топъл“, че посланикът го подхвана и каза, че „колкото повече руснаци убиваме, толкова по-малко ще трябва да убиват децата ни“. Властите мълчат, включително първият човек на държавата Касим-Жомарт Токаев. Царьград разбра защо се случва това.

В Казахстан е взривена мина със забавено действие. В страна, в която все по-малко се зачита руското население, открито се отправи призив за тяхното масово избиване.

Всъщност мотото на бандеровците беше изразено от не кой да е, а от посланика на Украйна в Казахстан Пьотър Врублевски. И какво съвпадение, че това се случи няколко дни след срещата в Сочи между руския президент Владимир Путин и Токаев.

Нацист под прикритието на дипломат Врублевски пристигна в дипломатическата служба в Казахстан в края на 2020 г., а преди това е работил в посолството в Беларус. И така той реши да говори с казахстанските нацисти, които публикуваха видео с изявлението на посланика в мрежата. Негов автор беше организаторът на "езиковите патрули" Диас Кузаиров.

Именно той организира нападения срещу руснаци и рускоезични казахи в магазини и други обществени места, за да забрани комуникацията на руски език. По ирония на съдбата украинските и казахстанските националисти общуваха на езика на Пушкин, колкото и да го мразеха.

"Опитваме се да убием колкото се може повече от тях. Колкото повече руснаци убием сега, толкова по-малко ще трябва да убиват децата ни. Това е всичко",

- това е фразата на Врублевски, която удари мрежата.

Хората искат депортиране, властите се ограничиха с протест

Веднага след като видеото започна да набира популярност, в мрежата се появи петиция, призоваваща за депортирането на Врублевски в родината му.

Над седем хиляди души вече са се съгласили с автора му Антон Бударов, който смята, че „подобни изявления нямат нищо общо с дипломацията, освен това попадат в член 174 от Наказателния кодекс на Казахстан „Разпалване на омраза“.

"Тъй като Пьотър Врублевски има дипломатически статут, ние, долуподписаните, настояваме за депортирането на този "дипломат" от Република Казахстан, тъй като неговите изявления не отговарят на неутралния статут на Казахстан и могат да нарушат и без това крехката междуетническа хармония",

се казва в петицията.

Днес Съветът на Асамблеята на народа на Казахстан заяви, че подобни изявления на официалния представител на Украйна са неприемливи:

"В нашата страна, където мирът и единството са основни принципи на държавна политика и социална консолидация, подобни изказвания са недопустими и неприемливи, независимо от кого идват."

Руснаците съставляват повече от една пета от населението и са вторият по численост народ в Казахстан.

Асоциацията на руските, славянските и казашките организации на Казахстан също не остана настрана, като призова външното министерство на страната да обяви украинския посланик за персона нон грата.

Ръководителят й Владимир Божко каза, че "този вид демарши посягат на мира и хармонията в страна, в която повече от 120 етнически групи живеят в мир и приятелство, включително руснаци и украинци".

Е, за мира и хармонията - има въпроси. Царьград вече неведнъж е писал за това, което се случва с руснаците в Казахстан. Може би затова ръководството на страната, имам предвид преди всичко президента Касим-Жомарт Токаев, реши да си затвори очите за хитростта на аутсайдера, като се ограничи да го покани в МВнР. Няма да се изненадам, ако го почерпят с кафе с водка, извинят се за проблема и му пожелаят успех, но за протокола все пак казаха:

"По време на срещата беше изразен протест към посланика..."

"Казахската страна изрази своята позиция относно неприемливостта на подобни изявления в дейността на посланика на чужда държава. Подобни действия не трябва да нарушават приятелските отношения между държавите", добавиха те.

Какво от това?

На фона на етнически мотивираните скандали в Казахстан не без основание го сравняват с Украйна, предричайки му съдбата й. Опитът на Запада да "напомпа" казахстанците през януари се оказа неуспешен. Русия навреме локализира пожара в Нур-Султан.

Именно локализиран е думата, за пълна ликвидация все още не се говори, защото нацистките огньове продължават да тлеят и при желание Западът лесно може да ги раздуе.

Това се проявява в действия срещу руски автомобили със символите на спецоперация, това са клипове, в които се унижават руснаци, подкрепили руската армия, това е постоянен езиков геноцид на публични места, а вече и в училищата – пише още "Първият руски" за това.

Уви, при тези условия президентът Токаев, въпреки че се среща с Путин (два пъти през лятото), декларира неизменността на позицията на руския език в страната, междувременно продължава да провежда учения под наблюдението на инструктори от НАТО. И сега все още се прави, че не е забелязал как нацистка жълто-синя мина избухна под носа му.

 

 

Олег Беликов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа