Боец от ВС на Украйна призна, че Украйна няма за какво да настъпва към Херсон

Боец от ВС на Украйна призна, че Украйна няма за какво да настъпва към Херсон
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.08.2022
  • Сподели:

Командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) дори не обсъжда сценарий за нападение срещу Херсон поради пълното превъзходство на руската артилерия и липсата на резерви. Това сподели в интервю за «Страной.ua» военнослужещ от Въоръжените сили на Украйна.

 

Военнослужещият посочи, че тоталното превъзходство на руската артилерия е огромен проблем за въоръжените сили на Украйна. По думите му на всеки изстрел на украинската артилерия съюзническите сили отговарят с 50 удара.

Той признава, че дори Украйна да успее да постигне числено превъзходство в пехотата и бронетехниката, настъплението срещу Херсон, така помпозно обявено по-рано в Киев, пак ще затъне под превъзхождащия артилерийски обстрел на руската армия.

„Настъплението срещу Херсон изобщо не се обсъжда. Този въпросът е без значение. Докато руснаците не бъдат ударени с артилерия поне по същия начин, както те нас, за настъпление не може да става и дума. Сега за един от нашите артилерийски изстрели последват петдесет от тяхна страна”, каза той.

Събеседникът на изданието допълни, че далеч не всички, които са дошли във Въоръжените сили на Украйна, издържат да бъдат в позиция под постоянен обстрел. Мнозина, според него, не издържат, дезертрат цели подразделения.

„Някои, дори тези, които доброволно се присъединиха към войските, след като бяха под непрестанен огън, молят да бъдат изпратени в тила под всякакъв предлог. За съжаление, понякога има истински епидемии от паника — цели подраздления дезертират от позициите си“, каза боецът.

Той отбеляза, че руските войски са изградили мощна отбрана на позициите си, което силно възпрепятства настъпателните планове на украинското командване. Боецът също се оплака, че руските сили се учат бързо, обезсмисляйки всички опити на въоръжените сили на Украйна да подкопаят бойната им готовност.

„Руските войски се учат да воюват бързо: ако в първите месеци на войната те се придвижваха напред, като на парад, сега се научиха да маневрират, да се маскират и да предотвратяват струпването на войски”, — призна войникът от въоръжените сили на Украйна.

По-рано британското списание The Economist публикува статия, в която обяснява на читателите защо въоръжените сили на Украйна не са способни на настъпателни операции на юг, наричайки бравурните изказвания за настъплението на украинската армия срещу Херсон „безсмислени брътвежи“.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа