Петролът поскъпва след данните за рекорден износ от САЩ*

Петролът поскъпва след данните за рекорден износ от САЩ*
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.08.2022
  • Сподели:

Цената на петрола се покачва за трета поред търговска сесия в четвъртък, след като правителствените данни показаха, че щатският износ на суровината е достигнал рекордно равнище миналата седмица, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 0,54%, или 0,55 долара, до 101,77 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 0,42%, или 0,40 долара, до 95,29 долара за барел.

Според данните на Администрацията за енергийна информация обемът на суровия петрол и на продукти като дизела, изнесен от САЩ миналата седмица, е достигнал най-високото си ниво от февруари 1991 г.

"Черното злато" се насочва към отбелязването на ценови ръст тази седмица, докато признаците на затягащо се предлагане засенчват опасенията от икономическо забавяне.

Доставките от Казахстан може да бъдат прекъснати в продължение на месеци поради щети по ключов тръбопровод, нанесени от лошото време. По-рано през седмицата Саудитска Арабия сигнализира, че може да се наложи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да ограничат продукцията с цел да успокоят волатилния пазар. Други членове на картела, като Ирак и Кувейт, изразиха подкрепа към предложението.

Инвеститорите следят и напредъка по възстановяването на ядрената сделка с Иран, което може да доведе до увеличение на предлагането. Техеран заяви, че преглежда отговора на администрацията на американския президент Джо Байдън към примерния план на Европейския съюз (ЕС) за спасяване на сделката от 2015 г.

"Пазарните нагласи продължават да се променят и поне два кратко- до средносрочни несигурни за основите фактора трябва да бъдат решени - съдбата на сделката с Иран и траекторията на световното предлагане на петрол", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Лесно е да се говори за пониженията от ОПЕК+, но е трудно те да се постигнат", смята анализаторът.

Ако се постигне споразумение, Иран ще търси начин да запълни празнината, която Русия образува, като се опита да привлече обратно клиентите си в страни като Гърция, Италия, Испания и Турция, смятат лица, запознати с темата.

Пазарът е в очакване и на речта на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл. В петък (26 август) Пауъл ще направи изказване по време на икономически симпозиум в Джаксън Хол.

 

 

Станете почитател на Класа