Каква е цената на газовата диверсификация?

Каква е цената на газовата диверсификация?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.08.2022
  • Сподели:

Разнопосочното говорене на всякакви политически фактори по темата за природния газ демотивира професионалистите от това да изказват позиции. Това е мнението на Николай Кискинов, управляващ партньор във "Владимиров Кискинов".

"Истината е, че всички възможни решения са на масата, но борбите между различните лобита не позволяват да се стигне до разумно решение", каза той в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той изрази мнение, че ако искаме сигурност, най-разумното е да диверсифицираме по следния начин – една трета азерски газ, една трета втечнен газ, една трета газ от Руската федерация. Отделно имаме количествата от Чирен. Сега тази позиция не е удобна на никой, защото нито е скъсване, нито е обвързване с „Газпром“, отбелязва той. 

Според него обаче при всички случаи цените ще се покачват и ще са над нивата, които са определени като поносими от българския бизнес.

„Според бизнеса изгодните цени са не повече от 250лв/MWh, но на европейските спотови пазари цените в момента са около 270 евро/Mwh. Не е сериозно като бизнес да искаш цена от 250 лв., в момента тя не може да бъде постигната“, категоричен е той.

„Без да искам да шокирам хората, ако цената в момента е 298лв/Mwh, за септември тя няма да е по-ниска от 375лв/Mwh. Но ако гледаме пазарните тенденции това ще е цената, а това е ужасно“, коментира Кискинов.

По негови думи високите цени се дължат изцяло на причини, свързани с геополитика.

„Ако погледнем пазарите равновесната точка е някъде около 80 евро, всичко останало е премия за риск, война, спекула, дефицити и т.н.“, казва той.

 

 

Станете почитател на Класа