По-малко от една трета от държавите-членки на ООН подкрепиха антируска позиция за Украйна

По-малко от една трета от държавите-членки на ООН подкрепиха антируска позиция за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.08.2022
  • Сподели:

Съвместната антируска позиция относно конфликта в Украйна, публикувана в сряда, беше подкрепена само от 58 държави - членки на ООН, или по-малко от една трета от 193-те членове на организацията, съобщава ТАСС.

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица прочете документа пред журналисти в централата на ООН и назова всички държави, които са го подкрепили. В изявлението се порицават действията на Русия и се призовава тя незабавно да прекрати бойните действия.

Сред подписалите позицията са държавите от Европейския съюз, Съединените щати, Обединеното кралство, Грузия, Турция, няколко азиатски и латиноамерикански държави.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в отговор на молба за помощ от страна на ръководителите на републиките в Донбас. Той подчерта, че Москва няма намерение да окупира украински територии, а цели да демилитаризира и денацифицира страната. След това Западът започна да налага мащабни антируски санкции и засили доставките на оръжие за Украйна. Според западните политици това е буквално икономическа война срещу Русия. На 16 март руският президент отбеляза, че санкционната политика на Запада има всички признаци на агресия. По думите му политиката на сдържане на Русия е дългосрочната стратегия на Запада.

Станете почитател на Класа