Зимата «ще замрази» западната подкрепа за Украйна

Зимата «ще замрази» западната подкрепа за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.08.2022
  • Сподели:

Кризата в Украйна далеч не е приключила, боевете ще спрат, но няма да приключат, счита авторът на The Hill. Според него, ако конфликтът бъде замразен, за Запада няма да е лесно да запази единството в подкрепата за Киев.

 

Превод от The Hill, САЩ:

 

Зимата "ще замрази" западната подкрепа за Украйна

 

 

Най-вероятният резултат в конфликта в Украйна е боевете да спрат, но те няма да приключат.

Това е принципен момент. Лекотата, с която подхвърляме думата „победа“, затруднява осъзнаването, че на оперативно и стратегическо ниво такъв резултат е малко вероятен – освен ако Русия не е готова да похарчи още повече пари и да пролее още повече кръв, а Украйна е готова да пожертва независимостта си.

На оперативно ниво и Москва, и Киев залагат на изтощението.

С настъпването на зимата се очаква страните да продължат да воюват, но от отбранителни позиции, докато се превъоръжават и прегрупират, с очакване да възобновят конфликта през пролетта.

Тук най-важният проблем (освен оръжейните доставки и единството на Запада) несъмнено е кадровият.

Необходимостта да се изтеглят украинските войски от фронтовата линия, да им се осигури почивка, да се обучат и да се върнат обратно на фронтовата линия е належащ проблем за Обединеното кралство, неговите инструктори и други.

Западът може да предостави цялата помощ на света, но не може да създаде нови украинци.

В политически и стратегически план Москва при Путин едва ли ще се откаже от убеждението си, че Украйна е неразривно свързана с Русия. Украйна от своя страна няма да се откаже от политическа независимост и териториалната си цялост, нито трябва да го прави.

Запазването на единството в редиците на европейците и съюзниците като цяло в сегашните условия става все по-трудно поради цял куп взаимосвързани фактори.

Първо, всяка страна определя задоволителен резултат за себе си по различни начини.

САЩ и Великобритания са готови да приемат гледната точка на Киев.

За балтийците, които отдавна бият тревога за имперските амбиции на Русия, е неприемливо (колкото и фантастично да е това) нищо по-малко от катастрофално поражение за Москва.

Франция и Германия изглежда искат да разрешат ситуацията бързо и на масата за преговори — и биха предпочели да не довеждат Путин и Русия до унизително поражение.

Въпреки че е твърде рано да се говори за зима в Европа, ако ударят силни студове, мнозина със сигурност ще поискат връщане към руската енергия.

Предвид вътрешната динамика на националните държави, както и „замразяването“ на конфликта, няма да е лесно да се запази това единство за дълго време.

Някои анализатори подозират, че точно това иска Путин: да удължи конфликта възможно най-дълго, да създаде възможно най-много пропуски в западната подкрепа за Украйна и да ги използва.

Безкрайният конфликт със сигурност ще намали подкрепата на Запада, особено ако се появи друг натиск.

За да се ограничи общественото недоволство в ключовите съюзници на Украйна, може да се наложи очакванията да бъдат смекчени на политическо ниво.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа