Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна

Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна
  • Публикация:  Игор Бурдиха DW
  • Дата:  
    27.08.2022
  • Сподели:

"Kyiv Independent" твърди, че Чуждестранният легион в Украйна се командва от полски бандит, който изпращал бойците на самоубийствени мисии и ги заставял да грабят магазини. Пред ДВ той отхвърли обвиненията.

 

 

 

През миналата седмица украинското англоезично издание “The Kyiv Independent” публикува журналистическо разследване за т.нар. Чуждестранен легион от доброволци, създаден по инициатива на президента Володимир Зеленски. По-конкретно статията се отнася до поделение на този легион, което е подчинено на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и изпълнява специални задачи в различни участъци на фронта.

Бивши и настоящи бойци от поделението обвиняват командирите си в лошо ръководство: твърди се, че са ги изпращали на необмислени операции, заплашвали са ги с оръжие и са ги принуждавали да обират магазини. Чуждестранните доброволци писали до прокуратурата и до президентската институция в Украйна, но не последвала адекватна реакция, поради което те се обърнали към журналистите като последна мярка.

"В продължение на четири месеца легионерите се обръщали към държавното ръководство с молба за помощ, но отговор не последвал. В това време нередностите продължавали. В крайна сметка публикувахме този материал, за да настъпят някакви промени. Проблемите в армията трябва да се решат именно сега, по време на войната, защото после може да е твърде късно", каза пред ДВ Анна Миронюк, съавтор на разследването и журналист от “The Kyiv Independent”.

Полски командир

Основните обвинения на членовете на чуждестранния легион, споделени пред украинското издание The Kyiv Independent, са насочени срещу един от командирите им - 60-годишен мъж, който се представя като Саша Кучински. Разследването на “The Kyiv Independent”, както и последващ разговор на ДВ със самия “Саша” разкриват, че истинското име на мъжа всъщност е Пьотр Капушчински. От обществено достъпни източници бе установено, че той е бил част и от шумния съдебен процес срещу "бандата на Прушков" - една от най-големите организирани престъпни групировки в Полша.

През 2000-те години полските съдебни органи обвиняват Капушчински, по прякор "Брадата", в 71 престъпления, включително отвличане на хора. През 2009 г. обаче те прекратяват разследването и му дават статут на свидетел на обвинението - показанията му помагат за осъждането на деветима членове на бандата, пише полският вестник “Газета Виборча”.

След това обаче Капушчински е заподозрян в нови престъпления и в крайна сметка е лишен от статута си на свидетел, пише полският икономически и правен ежедневник “Жечпосполита“ през 2020 г. Статията, която се позовава на сведения от полската прокуратура, съобщава, че някои от показанията на Капушчински не са се потвърдили и че в продължение на години той е "смесвал истини и измислици".

По онова време той вече живеел в Украйна от няколко години. Според документите, публикувани в единния държавен регистър на съдебните решения, още през април 2017 г. правоохранителните органи на град Ивано-Франковск го обвиняват в грабеж, разбойнически нападения и сексуално насилие.

От ноември 2017 г. съдът във Варшава иска екстрадирането на Капушчински в Полша - там той е осъден на три години затвор. През 2021 г. украински полицаи намират пистолет в колата на поляка и го арестуват, но след това го освобождават под гаранция. През май 2022 г. Галицкият районен съд спира производството по делото за грабеж и сексуално насилие. Прокурорът Игор Тюшко обясни пред ДВ, че делото е било спряно, защото Капушчински служи във въоръжените сили на Украйна.

Заплахи, мародерство и провалени мисии

Службата в армията обаче не променя характера на Капушчински, разказват войниците, служили с него. Те обвиняват командира си, че е упражнявал сексуален тормоз над медицинските служителки в легиона, опитвал се е да открадне част от униформите, които легионерите са купили със собствени средства, и дори е мародерствал.

Чуждестранните доброволци разказват пред “The Kyiv Independent”, че по време на боевете за Северодонецк и Лисичанск в началото на юни Капушчински ги е принудил да ограбят търговски център. "Директно чух заповедта - да проникнат в търговския център възможно най-бързо, да съберат мебелите и електрониката и всички възможни ценности по пътя", пише канадски боец след инцидента.

Бойците предоставят на репортерите видеозапис, заснет в търговския център. На него се вижда как някои войници отказват да изпълнят заповедта на Капушчински да изнесат хладилник и отоплителни уреди от търговския център, които след това трябвало да бъдат изпратени в щаба на подразделението. Капушчински се ядосва и обещава да се върне след 10 минути с прекия си командир. "Хайде да слезем долу, момчета. Ние не играем такива игри”, казва във видеото един войник. Съдейки по контекста на разговора, той явно е сметнал, че става дума за мародерство.

Легионерите също така се оплакват, че командирите им ги изпращат на непланирани мисии. Включително и по време на боевете за Северодонецк, където подразделение доброволци от Бразилия попада под „приятелски огън“ от страна на украинските военни и в продължение на няколко дни е обстрелвано, без да има достъп до вода, храна и възможност за евакуация.

ДВ се свърза с Капушчински

Журналистката Анна Миронюк от “The Kyiv Independent” разказва, че когато с колегите ѝ потърсили Капушчински за коментар, той им отказал с аргумента, че няма време да разговаря с тях.

ДВ се свърза с Капушчински чрез неговия адвокат Пьотр Шкварк. В телефонен разговор с ДВ Капушчински потвърди, че е командир в Чуждестранния легион, както и някои факти от криминалното си минало. Той обаче уверява, че в продължение на много години е изпълнявал задачи под прикритие за полските тайни служби.

 

Командирът на Чуждестранния легион Пьотр Капушчински

 

Командирът на Чуждестранния легион Пьотр Капушчински

 

Той категорично отхвърля обвиненията на бойците срещу него. По думите му журналистите са се доверили на думите на дезертьори, които са напуснали бойното поле край Северодонецк. “По време на война такива хора се разстрелват. Но Украйна е либерална страна. Затова ги изпратих с автобус в Киев, като им взех оръжията. Това беше колумбийска група, която пишеше жалби до военната прокуратура, оттам ми се обадиха и ми казаха, че в кабинета на президента е постъпила жалба, според която всичко в легиона е много лошо. Разпитаха мен и още трима-четирима войника. Не откриха нищо престъпно в моите действия”, казва Капушчински.

Що се отнася до инцидента в търговския център в Лисичанск, полският командир уверява ДВ, че е имал разрешение от собствениците на магазина да вземе необходимите за поделението стоки. “Мародерство е, когато войниците влизат в апартаментите на хората и крадат ценни вещи - за това можете да бъдете застрелян. Но фактът, че сме взели няколко матрака или хладилник от този магазин, особено след като сме имали разрешението на местните власти, това ли е мародерство?”, оправдава се Капушчински.

От пресцентъра на веригата магазини, от която войниците са взели стоки, потвърждават пред ДВ, че са дали разрешение за това на командира на Чуждестранния легион.

„Скелети в гардероба“

Пьотр Капушчински, казва, че много от бойците в неговото подразделение имат "скелети в гардероба", а контраразузнаването има време само да ги провери за връзки с руските специални служби. “Това са доброволци, дошли да се бият за страната ви, и сред тях може да се намерят и не особено добри хора. Но те умират за тази страна”, казва той.

ДВ потърси коментар от Главното разузнавателно управление относно статута на Пьотр Капушчински и проверката на жалбите срещу него, но отговор не беше получен. От пресслужбата на Чуждестранния легион, който е подчинен на Въоръжените сили на Украйна, съобщиха за ДВ, че това конкретно поделение няма нищо общо с тях.

 

 

Игор Бурдиха DW

 

 

 

Станете почитател на Класа