Големият пробив на американския военно-промишления комплекс в Украйна

Големият пробив на американския военно-промишления комплекс в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.08.2022
  • Share:

Украинците отпразнуваха своя 31-ви ден на независимост в сряда, президентът Джо Байдън обяви още почти 3 милиарда долара военна помощ за борбата на страната срещу Русия.

Пакетът от оръжия и помощ на стойност 2,98 милиарда долара е най-големият пакет за подпомагане на военните действия, обявен от администрацията на Байдън от избухването на войната в края на февруари. Този най-нов пакет включва ракетни системи с лазерно насочване, шест американски усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) с допълнителни боеприпаси, 24 противоартилерийски радара, безпилотни въздушни системи Puma, безпилотни въздушни системи VAMPIRE, 245 000 снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси, 65 000 снаряда от 120 мм минохвъргачни боеприпаси и допълнително финансиране за обучение и поддръжка на украинските сили.

Тъй като други вътрешни въпроси започнаха да доминират в новините – отмяната на делото Роу срещу Уейд, инфлацията, акцията на ФБР срещу бившия президент Доналд Тръмп и предстоящите междинни избори през 2022 г. – продължаващата подкрепа на Съединените щати за Украйна премина на заден план в медиите. Макар и да е напълно разбираемо, че проблемите, които са по-непосредствени за страната, са взели приоритет пред конфликта, който сега навлиза в седмия си месец, външнополитическите лекета, които обещаха да направят каквото е необходимо, за да накажат Иван (използва се като събиратлно име за Русия и руснаците) за посегателство срещу западния му съсед, приветстват това разсейване.

Само защото войната не привлича вниманието, което получи през пролетта, не означава, че потокът от оръжия и долари на данъкоплатците е пресъхнал. Всъщност е точно обратното.

А най-пресният пакет преди трите милиарда долара в сряда, беше оповестен миналия петък. Помощта от петък в размер на 775 милиона долара също осигури на Украйна повече ракети, артилерия и бронирани превозни средства. Въпреки това има голяма разлика в механизмите за разпределение между двата пакета. Докато военната помощ в размер на 775 милиона долара от петък беше извлечена от вече съществуващи запаси от оръжия и оборудване на САЩ, подобно на военната помощ, предоставена на Украйна по-рано, пакетът от помощи в сряда ще бъде закупен или поръчан на изпълнители на отбраната. По-рано този месец администрацията също така обяви два други пакета помощ - първият на обща стойност 550 милиона долара, а вторият - един милиард.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че това означава, че част от помощта в пакета от сряда може да бъде разпределена по-бавно от други части на пакета в зависимост от текущите запаси на производителите на отбранителни средства. „Ще зависи, честно казано, от предмета, за който говорим“, каза Кърби пред репортери. „Някои неща вероятно ще се нуждаят от известно време за производство, за да бъдат разработени.“

Кърби също така поясни, че фактът, че администрацията на Байдън се отказа да използва запасите на САЩ не означава, че бюджетът, одобрен от Конгреса, е изчерпан. Преди това администрацията на Байдън използва президентския орган за изтегляне на средства, за да финансира серия от други пакети за помощ, като пакет от 400 милиона долара, който включва четири артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS) и боеприпаси, 1000 снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси, разрушителни боеприпаси, батарейни отбранителни системи, както и три тактически автомобила, резервни части и друго оборудване. Президентските правомощия за теглене на средства през дадена фискална година обикновено са 100 милиона долара, предназначени да бъдат използвани когато възникнат непредвидени важни за националната сигурност проблеми, и когато САЩ трябва да действат бързо. Но в законопроекта за допълнителни бюджетни кредити в подкрепа на Украйна от май 2022 г. Конгресът реши да увеличи тази горна граница от 100 милиона долара 110 пъти до 11 милиарда долара.

Изборът на пакет от помощи, който попада извън президентското правомощие за теглене на средства, и отива направо при изпълнители, вместо да разчита на настоящите запаси на армията на САЩ, „ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, противовъздушни системи за противодействие и радари, за да гарантираме, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план“, каза Байдън. 

Думите на президента бяха сладка музика за ушите на военно-промишления комплекс, който печели от идеята Съединените щати да отърват света от всяка несправедливост, като имат достатъчно бомби и куршуми. Миналата година изпълнителите от оръжейния бизнес се просълзиха, когато войната на Америка в Афганистан приключи. Те събраха до половината от разходите на Пентагона в размер на 14 трилиона долара за две десетилетия авантюра на американската армия в Афганистан. Но точно след като един продължителен конфликт приключи, друг се притече на помощ на комплекса. Въпреки че САЩ имат малък национален интерес в Украйна и може да бъде на пълна загуба, като се има предвид, че Русия е ядрена сила, Байдън се закле  САЩ да бъдат рамо до рамо с Украйна в дългосрочен план. 

Пакетът от сряда е най-големият за военна помощ, одобрен от администрацията на Байдън от избухването на войната. Общо САЩ са предоставили 13,7 милиарда долара военна помощ на Украйна, което намалява бюджета на няколко известни федерални програми. Това е два пъти повече от оперативния бюджет на Конгреса от 6,6 милиарда долара. Почти един път и половина повече от бюджета на Националната научна фондация и федералната съдебна система, които имат съответно 9,2 и 9,7 милиарда долара. Добавете още 2,2 милиарда долара и военната помощ на САЩ за Украйна ще съответства на оперативния бюджет на Агенцията за опазване на околната среда. За да направим по-пряко сравнение, 13,7 милиарда долара, които вече са дадени на Украйна - отново в рамките на само шест месеца - са повече от четири пъти над размера на военната помощ, предоставена от САЩ на Израел през фискалната 2020 година. И обемът на военната помощ за Украйна е предвиден да нарасне много повече, тъй като руското настъпление в Донецк се забави и Байдън предоставя на военно-промишления комплекс допълнителен достъп до средносрочни и дългосрочни потоци от приходи.

Повечето членове на Конгреса, републиканци и демократи, не желаят да говорят срещу новата дойна крава на военно-промишления комплекс. Но представителят Дан Бишъп, републиканец от Северна Каролина, не е сред тях. „Не трябва да изпращаме на Украйна още нито един долар, да не говорим за 3 милиарда“, каза Бишоп пред The American Conservative. „Вече сме похарчили много повече, отколкото който и да е европейски съюзник е бил готов да даде, докато не можем да си позволим и частица от това усилие, за да осигурим собствената си граница.“ 

Наистина, сегашният външнополитически режим на Америка и неговите апаратчици пресичат корените на безредиците и недоволството у дома, така че обществеността благоразумно си затваря очите пред изтичането на следващия пакет с помощи през вратата ни. „Това продължаващо финансиране е перфектен пример за политиката на „Америка на последно място.“ , добави Бишъп. И това могат да го сторят дебелите генерали, като се готвят да прекалят с бюджет за отбрана през 2023 г., който може да достигне 1 трилион долара.

 

Брадли Девлин е щатен репортер на The American Conservative. Преди е бил аналитичен репортер за Daily Caller и е публикуван в Daily Wire и Daily Signal, наред с други публикации, които не включват думата „Daily“. Завършил е Калифорнийския университет в Бъркли със степен по политическа икономия. Можете да следвате Брадли в Twitter @bradleydevlin.

 

 

Брадли Девлин, The American Conservative, Превод за "Гласове": Георги Ванчев

Станете почитател на Класа