Унгария одобри сделка за два ядрени реактора от руската "Росатом"

Унгария одобри сделка за два ядрени реактора от руската "Росатом"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.08.2022
  • Сподели:

Унгария одобри сделка за изграждането на два нови ядрени реактора от руската държавна „Росатом“. Те ще бъдат добавени към останалите четири функциониращи съветски мощности в „АЕЦ Пакш“.

Стойността на проекта е в размер на 12.4 млрд. долара и се очаква да удвои капацитета на централата. Сделката ще се финансира с кредит от 10 млрд. долара от Москва, а останалите 2.4 млрд. ще бъдат платени от Будапеща.

„Тази голяма стъпка е важен преломен момент. Вече можем от етап на планиране да започнем етап на строеж“, написа във Фейсбук външният министър на Унгария Петер Сиярто.

АЕЦ „Пакш“ е единствената атомна централа в Унгария, която започва работа през 1980 г. и използва реактори, създадени по съветска технология. По думи на Сиярто новите два реактора могат да заработят през 2030 г. и тогава те „ще защитят Унгария от резки промени на цените на електроенергия“.

След началото на войната премиерът Виктор Орбан се утвърди като европейският лидер, който поддържа най-топли връзки с Русия. Това продължава въпреки санкциите, които ЕС наложи на Москва.

Проектът за АЕЦ „Пакш“ се развива въпреки поетия от Брюксел курс на отдалечаване от зависимостта от руската енергия. Унгария е една от европейските страни, които са най-зависими от енергийните доставки от Русия, като доставките и на газ, и на петрол идват основно от там.

До момента „Росатом“ остава извън санкционния списък на Запада. Въпреки това през май Финландия се отказа от проекта си за ядрена централа с руски реактори заради войната в Украйна. Чехия даде началото на проект за създаване на нова ядрена централа, но не допусна до него Русия и Китай. Прага се отказа и от доставки на руско гориво за реакторите си в АЕЦ „Темелин“ и започна да доставя от Франция и САЩ.

Станете почитател на Класа