Опровергаха слух, че убийцата на Даря Дугина е открита мъртва в Австрия

Опровергаха слух, че убийцата на Даря Дугина е открита мъртва в Австрия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.08.2022
  • Сподели:

44-годишният украински гражданин Богдан Петрович Циганенко помогнал за организацията на атентата. Той е влязъл в Русия от Естония 5 дни по-късно от Вовк - на 30 юли 2022 г и напуснал територията на страната само ден преди взрива - на 19 август

 

 

От няколко дни в социалните мрежи и някои издания вървят слухове, че обвинената от руските власти за убийството на Даря Дугина - украинката Наталия Вовк, е открита мъртва в хотел в Австрия с множество рани от хладно оръжие и бележка в ръка. Това е фейк, пише "Комсомольская правда" и уточнява, че австрийското външно министерство официално е опровергало "новината".

За Наталия Вовк, която е обвинена, че на 20 август е взривила дистанционно колата на Даря Дугина в Москва, се знае, че след атентата е избягала в Естония, след като е преминала през руската Псковска област.


Междувременно руската Федерална служба за сигурност (ФСС) разкри съучастник на 43-годишната украинска терористка. Става въпрос за 44-годишния украински гражданин Богдан Петрович Циганенко. Той е влязъл в Русия от Естония 5 дни по-късно от Вовк - на 30 юли 2022 г и напуснал територията на страната само ден преди атентата - на 19 август.


Именто той е посрещнал Вовк в Естония, след като тя е взривила колата на Даря Дугина.


Според агентите на ФСС именно Циганенко снабдил Вовк с фалшиви автомобилни номера и лични документи на името на реално съществуващата гражданка на Казахстан Юлия Зайко и ѝ помогнал при сглобяването на самоделното взривно устройство в нает гараж в югозападната част на Москва


Според разследващите украинските служби са създали двойник на реално съществуващата жителка на Алма-Ата Юлия Дружняева, по баща Зайко. Документите на името на Зайко ѝ давали право да преминава безпрепятствено границата и да управлява автомобил на територията на Русия без допълнителни регистрации.


На кадри, показани от ФСС, може да се види как Циганенко показва пътя на Вовк, влиза заедно с нея в наетия гараж, получава в пощата автомобилни номера (вероятно дубликати).


Според данните на разследването има доказателства, че Вовк е агент на украинските спецслужби. Открити са доказателства за това, че през 2019 г тя е посещавала сградата на Службата за сигурност на Украйна в Мариупол. Фамилията ѝ е в книгата с посетители. Като се отчете, че тя е прекарала там 8 часа, а към фамилията ѝ не са добавени инициали, може със сигурност да се предполага, че тя е била добре позната на охраната и е служителка на едно от подразделенията на Службата за сигурност или на Главното разузнавателно управление на Украйна.


С оглед на това, че постоянно е сменяла външността си, руските служби предполагат, че в момента Вовк може да се намира за пластична операция в някоя европейска клиника, разбира се, под друго име.

Във всеки случай Вовк ще се опитат да я скрият или дори да я ликвидират. На Киев не му трябва такъв жив свидетел, заключава "Комсомолская правда".

 

 

Станете почитател на Класа