Русия провежда революционно хиперзвуково обучение за откриване на вражески цели

Русия провежда революционно хиперзвуково обучение за откриване на вражески цели
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.08.2022
  • Сподели:

Пилотите на МиГ-31БМ са преминали обучение за намиране на цели на височина 10 000 метра над земята. Въпреки факта, че Русия е единствената страна, която притежава свръхзвукови оръжия, крайно време е да започнем да се учим да им противодействаме. Ако прехващачите МиГ-31 бъдат научени да търсят хиперзвукови цели и да ги откриват своевременно, защитата на Русия срещу потенциални заплахи ще се засили радикално.
„Съвременните ракети летят с много висока скорост, която два-три пъти надвишава скоростта на звука", каза заслужилият военен пилот Игор Маликов. „Възможността да ги унищожиш сега е важна както никога досега. Освен това всеки, който може, напоследък се опитва да създаде свръхзвукови оръжия и руските екипажи трябва да се научат как да прихващат такива цели", каза той. Според Маликов МиГ-31БМ са идеални за решаване на тези задачи и са много перспективни машини.
Самолетите МиГ-31 могат както да носят свръхзвукови оръжия, така и да ги използват в битка. Руското министерство на отбраната е решило да направи МиГ-31И основен носител на хиперзвукови ракети "Кинжал". Първите прототипи на МиГ-31И вече са изпитани, като те участваха в стратегически маневри, проведени в началото на тази година.
Висшето ръководство на страната съобщи по-рано този месец, че три самолета, оборудвани с хиперзвукови ракети "Кинжал", са били разположени на летище Чкаловск в руския балтийски ексклав Калининград. По време на полета там успешно е изпробвано взаимодействието с бойните самолети на 6-а армия на ВВС и средствата за ПВО и военноморската авиация на Балтийския флот, съобщиха от Министерството на отбраната.
На 21 август министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че руските въоръжени сили са използвали ракети "Кинжал" в Украйна три пъти и всеки път те са се оказали много ефективни, добави той. Според Министерството на отбраната ракетите са използвани за поразяване на подземен украински команден пункт и за унищожаване на подземен склад за боеприпаси и склад за гориво там.

Станете почитател на Класа