НАСА отмени лунната мисия Артемида I заради проблем с двигателя

НАСА отмени лунната мисия Артемида I заради проблем с двигателя
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.08.2022
  • Сподели:

Инженери от стартовия комплекс на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида, откриха проблем с един от четирите основни двигатели на ракетата Space Launch System (SLS) по време на нощно зареждане на 2,76 милиона литра течен водород и необходимия кислород, гориво готова да изпрати космическия кораб на неговото 1,3 m мили, 42-дневно пътуване до тъмната страна на Луната и обратно.
Те не успяха да намерят решение навреме, за да изпълнят двучасовия прозорец за стартиране, който отвори в 8.33 ч. в понеделник, и сега отстраняват проблема, за да оценят готовността за следващата налична възможност на 2 септември.
Мениджърите на мисията обаче не са уверени в спазването на първата резервна дата поради сериозността на проблема, който възникна, когато инженерите увеличиха натиска върху горивопроводите, за да „кондиционират" двигателите с криогенно гориво и да повишат температурата им за изстрелване.
„В момента ракетата е в стабилна конфигурация", каза той. „Екипът не успя да преодолее обезвъздушаването на двигателя, което не показа правилната температура и в крайна сметка директорът на старта наложи отмяна", продължи Nail. „Инженерите са съсредоточени върху събирането на възможно най-много данни, така че все още не са започнали да източват ракетата." Решение за следващ опит за изстрелване се очакваше по-късно в понеделник.
Полетът на Artemis без екипаж е решаваща тестова мисия, предназначена да оцени възможностите на ракетата SLS и капсулата с екипаж Orion от шест души преди планираното завръщане на човечеството на Луната за първи път от половин век.
Ако Артемис 1 в крайна сметка успее, астронавтите ще бъдат на борда на междинен тестов полет по същия маршрут на 40 000 мили отвъд Луната и обратно, планирано за 2024 г., а НАСА обяви, че ще носи първата жена, която ще стъпи на лунната повърхност.
Повече от четвърт милион души се стекоха на космическото крайбрежие на Флорида в понеделник, за да наблюдават момент от историята, който сега е отложен за по-късно тази седмица или дори по-късно през септември или октомври, ако инженерите не успеят бързо да диагностицират и адресират причината за теча на двигателя.
Мениджърът на НАСА, Бил Нелсън, бивш астронавт на космическа совалка, каза, че има по-голяма цел в поставянето на нови човешки отпечатъци в лунната почва сега от тези на 12-те мъже от програмата Аполо, които са направили това в шест мисии в миналото поколение.
„Трябва да бъдем на Луната за много по-дълги периоди от време, отколкото просто да кацнем, както правехме преди, да останем няколко дни и да си тръгнем", каза Нелсън пред „Meet the Press" на NBC в неделя. „Този път се връщаме, ще живеем там, ще учим там. Ще разработим нови технологии, всичко това, за да можем да отидем на Марс".
Програмата за совалки на НАСА, която беше оттеглена през 2011 г., ограничи мисиите с екипажи до по-ниска околоземна орбита, докато частни американски космически компании, включително SpaceX на Илон Мъск и Blue Origin на Джеф Безос, летяха или планират полети до Международната космическа станция в орбита на 250 мили над Земята.
Artemis е първият проект на НАСА за изследване на дълбокия космос от десетилетия и, за разлика от програмите Apollo и совалките преди него, разчита до голяма степен на външни изпълнители и международни партньори.
SLS е проектиран и произведен от Boeing. Капсулата на екипажа Orion е плод на въображението на Lockheed Martin. А Европейската космическа агенция доставя сервизния модул, електроцентралата на космическия кораб за неговото лунно пътуване, след като мощните ракетни ускорители и основната степен на SLS го поставят извън гравитационното привличане на Земята.
ESM ще изтласка Orion по-далеч от Земята, отколкото всяко друго космическо превозно средство, оценено от хора, е летяло досега, осигурявайки електричество, вода, кислород и азот и поддържайки капсулата на курса и при правилната температура, преди да се отдели и да изгори безвредно в атмосферата на връщане на Земята.

Станете почитател на Класа