ООН не успява да постигне споразумение за защита на морския живот

ООН не успява да постигне споразумение за защита на морския живот
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.08.2022
  • Сподели:

Последният кръг от преговори в ООН, насочени към осигуряване на защита на морския живот в международни води, които покриват половината планета, приключи без споразумение в събота.
Петият кръг от дискусии, който започна преди две седмици, имаше за цел да създаде Договор на ООН за океана, който да определи правила за защита на биоразнообразието в две трети от световните океански зони, които се намират извън Но членовете на ООН не успяха да се споразумеят как да споделят ползите от морския живот, да създадат защитени зони или да предотвратят човешката дейност в открито море.
„Въпреки че постигнахме отличен напредък, все още се нуждаем от малко повече време, за да напреднем към финалната линия", каза посланикът на ООН за океаните Рена Лий, според агенция Франс Прес. Мнозина се надяваха, че сесията в Ню Йорк, която започна на 15 август, в крайна сметка ще доведе до съгласуван текст на договора относно „опазването и устойчивото използване на морското биоразнообразие извън националната юрисдикция".
Но екологичните активисти, които отбелязаха, че дискусиите продължават и спират от 15 години, изразиха разочарование и обвиниха богатите страни, включително САЩ, че са твърде бавни към компромиса.
Сред проблемите, които задържат договора, е споразумението за процес за създаване на защитени зони, както и оценките на въздействието върху околната среда. „Въпреки че е постигнат напредък, особено по отношение на океанските убежища, членовете на Коалицията с високи амбиции и страни като САЩ се придвижиха твърде бавно, за да намерят компромиси, въпреки ангажимента си", каза Лора Мелър от кампанията на Грийнпийс „Защита на океаните".
Мелер каза, че някои групи, като тихоокеанските острови и карибската група, са настоявали за завършване на споразумението. Но страните от глобалния север са започнали да работят за постигане на компромиси едва в последните дни на преговорите, каза тя.
„Времето изтече", добави Мелер. „По-нататъшно забавяне означава унищожаване на океана. Тъжни сме и разочаровани. Докато държавите продължават да говорят, океаните и всички, които разчитат на тях, ще страдат".
Грийнпийс предупреди в четвъртък, че преговорите по договора са на ръба на провала поради алчността на страните от Коалицията с високи амбиции и други като САЩ и Канада. Групата каза, че проблемът дава приоритет на хипотетичните бъдещи печалби пред защитата на океаните.
Мелер каза още, че Русия е блокирала преговорите, отказвайки да участва в договорния процес и в опитите за компромис с Европейския съюз „по широк кръг въпроси". Ако Общото събрание на ООН не насрочи специална извънредна сесия за приключване на преговорите, преговорите няма да бъдат подновени автоматично до следващата година.

Станете почитател на Класа