НАТО няма сили да спре Путин в Украйна

НАТО няма сили да спре Путин в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.08.2022
  • Сподели:

Русия се опитва да докаже, че НАТО не може да я спре, пише The Guardian. Дните на световния ред след Студената война са преброени. Според автора на статията след украинската криза в света ще се появи ново разпределение на силите.

 

Превод от The Guardian, Великобритания: 

 

Изминаха шест месеца от началото на украинския конфликт, но на Запад все още царят разногласия относно това какво движи Владимир Путин.

Но тази тема далеч не представлява академичен интерес. Ако не можем да намерим общ език за целите и задачите на руската специална операция, тогава как ще определим кое се счита за победа или поражение за противоборстващите страни и какви са общите очертания на украинския ендшпил?

Рано или късно сегашният конфликт ще приключи.

Самата география обрича Украйна и Русия на съседство — и това не може да се промени. Накрая ще трябва да се разберат. Същото важи за Европа и Русия, въпреки че ще минат десетилетия, преди щетите да бъдат поправени.

Защо тогава Путин предприе такова рисковано начинание, което дори в най-добрия случай би му осигурило само крехка власт над разрушената земя?

Отначало казаха, че е луд — «болен в главата», както се изрази министърът на отбраната Бен Уолъс. И показаха кадри как Путин се кара на командването си.

Но после се оказа, че същите чиновници, сякаш нищо не се е случило, седят до него.

След това западните чиновници започнаха да твърдят, че Путин се опасява от появата на демократична Украйна близо до границите на Русия, която щяло да подкопае властовата му база и ще покаже на руснаците, че има различен начин на живот.

Но моделът за подражание от Украйна е съмнителен.

Страната е затънала в корупция, правово държава няма, а олигарсите се къпят във власт.

Но истината е на друга място.

„Присъединяването на Украйна към НАТО е най-ярката от всички червени линии на руския елит (не само на Путин). В повече от две години и половина разговори с ключови руски играчи, от тъмните кътчета на Кремъл до пламенните либерали и критици на Путин, все още не съм намерил никой, който да не счита Украйна в НАТО за пряко предизвикателство за руските интереси… «

Разширяването на НАТО е само върхът на айсберга.

През двете си десетилетия на власт Путин натрупа много други обиди от Запада.

В края на 2020 г., когато започна планирането на нова атака срещу Киев, колелото се завъртя. Младият руски лидер, който толкова впечатли Тони Блеър и Бил Клинтън, който подкрепи безрезервно Джордж У. Буш след 11 септември и който настояваше Русия да бъде с Европа и Запада, постепенно се превърна в непримирим противник, убеден, че САЩ и техните съюзници на всяка цена искат да поставят Русия на колене.
Западните политици считат, че това е параноя.

Но проблемът не е в намеренията на Запада, а в това как Кремъл ги интерпретира.

НАТО наистина няма как да спре Путин в Украйна.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа