В.Небензя: Русия няма да плаща чужди сметки

В.Небензя: Русия няма да плаща чужди сметки
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.08.2022
  • Сподели:

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Афганистан, призова американския си колега Линда Томас-Грийнфийлд да върнат парите, откраднати от афганистанския народ, вместо да се опитва да кара други да плащат чужди сметки.
Томас-Грийнфийлд заяви по време на срещата, че Русия допринасяла твърде малко за финансирането на възстановяването на Афганистан.
„От дългите спекулации на нашите американски колеги може да се долови призив към Русия и Китай да платят за възстановяването на Афганистан. Твърди се, че САЩ и техните съюзници плащат всичко, докато Русия и Китай дават само празни приказки. Цинизмът на подобни твърдения е просто шокиращ. Ние сме призовани да платим за възстановяването на страната, чиято икономика беше на практика унищожена от 20-годишната окупация от САЩ и НАТО. Вместо да признаят собствените си грешки и да се опитат да ги поправят, ни обвиняват, че не желаем да плащаме чужда сметка. Това е интересно предложение." отбеляза дипломатът.
„Не, скъпи наши бивши западни партньори, вие трябва да платите за собствените си грешки. И като за начало е необходимо да върнете парите, откраднати от афганистанския народ обратно на тях. Ние помагахме и ще помагаме на Афганистан. И ви предлагаме да се съсредоточите върху плащането на сметките на афганистанския народ за 20-те години на безсмислена окупация, която унищожи Афганистан и която постави народа му на ръба на оцеляването." каза дипломатът.
„Не всичко може да се измери с пари. Животът на хората, които загинаха по време на вашето налагане на демокрация в Афганистан, не може да се измери с пари; и парите не могат да купят лоялността на народа на Афганистан, която САЩ напълно са загубили, очевидно" каза Небензя.

Станете почитател на Класа