Китайски мозъчен тръст с призив за облекчаване на политиката за Нулев Covid

Китайски мозъчен тръст с призив за облекчаване на политиката за Нулев Covid
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.08.2022
  • Сподели:

Китайски мозъчен тръст изрази рядко публично несъгласие със строгата политика на управляващата комунистическа партия за „нулев Covid", заявявайки, че „ограниченията, които затварят градовете и нарушават търговията, пътуванията и индустрията, трябва да се променят, за да се предотврати икономически застой".
Изследователският център Anbound не даде подробности за възможните промени, но заяви в понеделник, че правителството на Си Дзинпин трябва да се съсредоточи върху укрепването на потъващия растеж. Отбелязва се, че САЩ, Европа и Япония се възстановяват икономически след облекчаване на ограниченията срещу болестите.
„Предотвратяването на риска от икономически застой трябва да бъде приоритетна задача", каза мозъчният тръст в доклад, озаглавен: „Време е Китай да коригира своите политики за контрол и превенция на вируси".
Дори такова леко обществено несъгласие с официалната политика е почти непознато в една политически чувствителна година, когато Си, най-влиятелният лидер на Китай поне от 80-те години на миналия век, се очаква да се опита да удължи времето си като президент.
Широко се очаква антивирусните ограничения да останат в сила поне до срещата на комунистическата партия през октомври и ноември, на която Си вероятно ще наруши традицията и ще си присъди трети петгодишен мандат като лидер.
Икономисти предупреждават, че Китай трябва да стимулира растежа, който спадна до 2,5% през първата половина на 2022 г., по-малко от половината от официалната годишна цел от 5,5%, след като Шанхай и други индустриални центрове затвориха в края на март, за да се борят с вирусни огнища.
„Икономиката на Китай е изложена на риск от спиране поради въздействието на политиките за превенция и контрол на епидемията", каза мозъчният тръст.
Икономиката също е подложена на натиск от спада в дейността с недвижими имоти, след като Пекин затегна контрола върху използването на дълга в индустрията.
Икономисти и експерти по обществено здраве предупреждават от средата на 2021 г., че нулевият Covid, който има за цел да държи вируса далеч от Китай чрез изолиране на всеки случай, е неустойчив. Длъжностните лица отговарят, че нямат алтернатива, тъй като оставянето на разпространението на вируса ще препълни китайските болници.
Основан през 1993 г., Anbound е обслужвал централната финансова и икономическа водеща група на Комунистическата партия и е предоставяла изследвания на правителствени агенции и финансови институции. Докладът не даде индикация дали може да представлява мисленето на длъжностни лица, които са недоволни от растящите икономически и човешки разходи от нулев Covid.
Политиката на Китай поддържа ниски смъртни случаи и инфекции, но води до вълна от бизнес провали.

Станете почитател на Класа