Байдън ще направи обръщение за „Битката за душата на нацията“

Байдън ще направи обръщение за „Битката за душата на нацията“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    31.08.2022
  • Сподели:

Джо Байдън ще изнесе обръщение в праймтайма в четвъртък за „продължаващата битка за душата на нацията", съобщиха от Белия дом.
Наричайки речта важно обръщение, Белият дом каза, че Байдън ще обсъди как са заложени на карта позицията на Америка в света и нейната собствена демокрация.
Речта ще се проведе във Филаделфия и идва два месеца преди междинните избори, в които демократите ще се опитат да удържат Конгреса, докато републиканците, поддръжници на Доналд Тръмп, се опитват да спечелят места, губернатори и ключови изборни постове в щатите.
Байдън ще говори в Залата на независимостта, където е подписана Декларацията за независимост през 1776 г., където Ейбрахам Линкълн произнася ключова реч преди гражданската война през 1861 г. и където тялото на 16-ия президент е било изложено, след като е бил убит четири години по-късно.
Белият дом каза „Байдън ще говори за напредъка, който сме постигнали като нация, за да защитим нашата демокрация, но как нашите права и свободи все още са атакувани. И ще изясни кой се бори за тези права, бори се за тези свободи и се бори за нашата демокрация".
Байдън също така ще предупреди американците за „ултра-Мага републиканците", препратка към лозунга на Тръмп „Направете Америка отново велика" (съкратено MAGA).
Харесването на Байдън на фразата „душата на нацията" е добре установено. Изведена от заглавието на книга на историка Джон Мийчам „Душата на Америка: Битката за нашите по-добри ангели", публикувана през 2018 г., фразата или вариантите й се появяват в речите и забележките на Байдън от известно време. През юли 2021 г. Байдън говори в Националния конституционен център за защитата на свещеното, конституционно право на глас. Тогава той каза: „Направихме го през 2020 г. Битката за душата на Америка – в тази битка хората гласуваха. Демокрацията надделя. Нашата конституция се запази. Трябва да го направим отново."
Мийчам е съветвал Байдън и е присъствал на дискусии в Белия дом с други историци.

Станете почитател на Класа